ArcelorMittal, principalul grup siderurgic al lumii, a platit 604 milioane dolari pentru o participatie de 15% din compania australiana Macarthur Coal, declansand un posibil razboi al ofertelor pentru firma de minerit, informeaza Reuters, potrivit NewsIn.

Scumpirea considerabila a carbunilor cauzata de oferta scazuta si de cererea foarte crescuta din partea unui stat chinez si indian in plina expansiune industriala a pus sectorul australian al mineritului pe harta luptelor globale pentru acapararea resurselor.

Arcelor a platit aproximativ 630 milioane dolari australieni pentru participatia de 14,5% din companie, achizitionata de pe piata, sau aproximativ 20 centi pe actiune, reprezentand un pret cu 9% peste valoarea titlurilor la bursa.

"ArcelorMittal este un foarte mare consumator de carbune si incearca sa puna bazele unei integrari pe verticala, fiind foarte motivat sa preia intreaga companie", a declarat Mark Pervan, un analist al Australian & New Zealand(ANZ) Bank.

"Avand in vedere ca exista zvonuri conform carora CITIC si Xstrata ar dori de asemenea sa preia compania, am putea asista la un razboi al ofertelor", a adaugat acesta.

Macarthur a precizat ca ArcelorMittal a contactat-o deja privind o tranzactie de acest tip.

Investitorul privat Nathan Tinkler, care detinea o participatie de 10,4% la Macarthur, ar putea fi cel care a vandut gigantului siderurgic, a anuntat miercuri cotidianul The Australian.

Macarthur, ce furnizeaza peste o treime din carbunele pulverizat folosit pe plan mondial de grupurile siderurgice, detine 73,3% din cele doua mine din estul Australiei, capabile sa produca aproximativ 6,5 milioane tone de carbune anual.

Decizia ArcelorMittal reflecta o tendinta globala a grupurilor siderurgice, care incearca sa isi asigure livrarile de materie prima intr-o piata destul de restransa si unde preturile sunt foarte ridicate.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Liberty a finalizat achizitia activelor europene de la ArcelorMittal