Pretul aurului a urcat, astazi, pana la un maxim al ultimei luni, dupa ce petrolul a atins o noua cotatie record, peste 130 dolari/baril, iar platina s-a scumpit cu mai mult de 2%, ca urmare a elementelor de baza solide si a deprecierii dolarului.

Cotatia spot a aurului a atins un maxim de 925,00 dolari/uncie, pe care nu il mai inregistrase din 22 aprilie, in crestere fata de nivelul de 920,20/921,40 dolari/uncie de la inchiderea sedintei de marti de pe piata new-yorkeza. Pretul aurului s-a mentinut insa in continuare sub nivelul record de 1.030,80 dolari/uncie, inregistrat in 17 martie.

"Estimez ca nivelul de rezistenta pe termen scurt va fi de 935-940 dolari/uncie", a comentat Adrian Koh, analist la compania Philip Futures din Singapore. "Dupa acest prag, am putea asista la unul cuprins intre 950 si 955 dolari/uncie, in contextul in care, tehnic vorbind, se poate ca aurul si platina sa se scumpeasca in continuare", a adaugat Adrian Koh.

Cotatia spot a platinei a crescut pana la un maxim de 2.182 dolari/uncie, pe care nu il mai atinsese din 6 martie, comparativ cu nivelul de 2.133/2.153 dolari/uncie de la inchiderea sedintei de marti de pe piata new-yorkeza.

Platina, metal pretios folosit la fabricarea de bijuterii si a unor catalizatori pentru industria auto, s-a scumpit in 4 martie pana la un record de 2.290 dolari/uncie, dupa ce o criza de electricitate din Africa de Sud a intrerupt mineritul si a creat temeri privitoare la un deficit de furnizare.

"Trebuie sa precizez ca tendinta pe termen scurt a platinei este de a se scumpi in continuare si cred ca si aurul are aceeasi tendinta", a spus Koh.

"Cred ca nivelul de rezistenta al platinei va fi de 2.192 dolari/uncie, iar orice miscare peste acest nivel va determina, probabil, scumpiri record pana la 2.290-2.300 dolari/uncie", a adaugat analistul.

Pretul petrolului a atins un record de 130 dolari/baril, ca urmare a deprecierii dolarului si a ingrijorarii din cauza ofertei de platina de pe piata. Euro s-a apreciat fata de dolar pana la cotatia de 1,5738 dolari/euro, un maxim pe care nu il mai atinsese din 24 aprilie.

Scumpirea energiei a crescut atractivitatea metalului galben ca factor de protectie impotriva inflatiei, iar deprecierea dolarului creste atractivitatea lingourilor ca investitie alternativa. Castigurile aurului scumpesc adesea si celelalte metale pretioase.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Piesa care va reprezenta Romania la Eurovision 2019, votata duminica