Pretul aurului a urcat, astazi, pana la un maxim al ultimei luni, dupa ce petrolul a atins o noua cotatie record, peste 130 dolari/baril, iar platina s-a scumpit cu mai mult de 2%, ca urmare a elementelor de baza solide si a deprecierii dolarului.
Cotatia spot a aurului a atins un maxim de 925,00 dolari/uncie, pe care nu il mai inregistrase din 22 aprilie, in crestere fata de nivelul de 920,20/921,40 dolari/uncie de la inchiderea sedintei de marti de pe piata new-yorkeza. Pretul aurului s-a mentinut insa in continuare sub nivelul record de 1.030,80 dolari/uncie, inregistrat in 17 martie.

"Estimez ca nivelul de rezistenta pe termen scurt va fi de 935-940 dolari/uncie", a comentat Adrian Koh, analist la compania Philip Futures din Singapore. "Dupa acest prag, am putea asista la unul cuprins intre 950 si 955 dolari/uncie, in contextul in care, tehnic vorbind, se poate ca aurul si platina sa se scumpeasca in continuare", a adaugat Adrian Koh.

Cotatia spot a platinei a crescut pana la un maxim de 2.182 dolari/uncie, pe care nu il mai atinsese din 6 martie, comparativ cu nivelul de 2.133/2.153 dolari/uncie de la inchiderea sedintei de marti de pe piata new-yorkeza.

Platina, metal pretios folosit la fabricarea de bijuterii si a unor catalizatori pentru industria auto, s-a scumpit in 4 martie pana la un record de 2.290 dolari/uncie, dupa ce o criza de electricitate din Africa de Sud a intrerupt mineritul si a creat temeri privitoare la un deficit de furnizare.

"Trebuie sa precizez ca tendinta pe termen scurt a platinei este de a se scumpi in continuare si cred ca si aurul are aceeasi tendinta", a spus Koh.

"Cred ca nivelul de rezistenta al platinei va fi de 2.192 dolari/uncie, iar orice miscare peste acest nivel va determina, probabil, scumpiri record pana la 2.290-2.300 dolari/uncie", a adaugat analistul.

Pretul petrolului a atins un record de 130 dolari/baril, ca urmare a deprecierii dolarului si a ingrijorarii din cauza ofertei de platina de pe piata. Euro s-a apreciat fata de dolar pana la cotatia de 1,5738 dolari/euro, un maxim pe care nu il mai atinsese din 24 aprilie.

Scumpirea energiei a crescut atractivitatea metalului galben ca factor de protectie impotriva inflatiei, iar deprecierea dolarului creste atractivitatea lingourilor ca investitie alternativa. Castigurile aurului scumpesc adesea si celelalte metale pretioase.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri