Oferta de urgenta, de 21 franci/actiune, cu 73% sub nivelul maxim atins in urma cu mai putin de un an, reflecta amploarea problemelor cu care se confrunta UBS, dupa ce cel mai mare administrator de averi din lume a inregistrat deprecieri ale activelor de 37 miliarde dolari, afectat de criza creditelor ipotecare cu grad de risc ridicat.

Pretul de emisiune este cu mult sub cel estimat de unii analisti in ultimele saptamani, cand speculatorii mizau pe un pret de 24-25 franci/actiune, insa peste nivelul de 17-20 franci/actiune temut de altii, ceea ce ar fi insemnat o diluare semnificativa a valorii actiunilor existente.

"Au ales calea de mijloc. 21 de franci este chiar intre preturile estimate. Actiunile ar putea reveni pe termen scurt", a declarat un trader din Zurich. Un alt trader a spus ca actiunile ar putea fi sustinute pe termen scurt de linistirea investitorilor de faptul ca valoarea emisiunii nu a fost mai mare.

Cotatia actiunilor UBS a scazut cu peste 36% in 2008, ceea ce a fortat banca sa faca emisiunea de urgenta la un nivel mai scazut, pentru a asigura sustinerea.

Citeste si:

UBS a anuntat ca va emite peste 760 milioane de noi actiuni pentru a redresa dezechilibrul din bilantul contabil, oferind actionarilor existenti sapte noi actiuni pentru fiecare 20 titluri detinute.

UBS, banca europeana care a fost cea mai afectata de criza creditelor ipotecare, restructureaza si desprinde activele neperformante, dupa ce pierderile din criza ipotecara din Statele Unite au obligat-o sa efectueze doua majorari de capital de urgenta.

Emisiunea de titluri va duce valoarea totala a masurilor de majorare de capital ale bancii, care includ injectarea de lichiditate din Singapore si Orientul Mijlociu, la 37 miliarde franci, aproape de nivelul pierderilor, de 37 miliarde dolari.