Societe Generale (SocGen) se va confrunta cu investitorii pentru prima oara din luna ianuarie, cind a zguduit pietele cu cel mai mare scandal de tranzactionare din istorie, relateaza Reuters, citat de NewsIn.
Pe 24 ianuarie, Societe Generale a afisat o pierdere de 4,9 miliarde euro (7,72 miliarde dolari), despre care a anuntat ca a fost cauzata de tranzactiile ilegale efectuate de traderul Jerome Kerviel.

SocGen a anuntat vineri ca traderul ar fi putut fi ajutat de un asistent, insa a adaugat ca nu exista dovezi concudente care sa sprijine aceasta ipoteza. Posibilitatea unei complicitati ar trebui "sa fie confirmata de curte".

Kerviel a fost pus in libertate in martie, dupa ce a inaintat recurs asupra deciziei de arestare, insa ramane in continuare sub investigatia de abuz de incredere si fals.

Pozitia presedintelui Daniel Bouton, aspru criticat in acest caz, nu este supusa la vot in cadrul acestei intruniri, desi actionarii vor decide daca vor reinnoi sau nu mandatul directorului adjunct Philippe Citerne.

SocGen a publicat doua rapoarte interne legate de investigatiile modului in care Kerviel a reusit sa treaca de controlul riscurilor pentru a deschide pozitii de 49 miliarde euro, peste valoarea de piata a actiunilor Societe Generale.

Al doilea raport, publicat saptamana trecuta, punea scandalul de tranzactionare pe seama supravegherii slabe si a sistemelor de control neperformante.

SocGen nu a descoperit tranzactiile neautorizate efectuate de Kerviel pana pe 18 ianuarie, desi rapoartele interne ale bancii au aratat ca in 2007 Kerviel a fost implicat in peste 70 de atentionari si ca a primit multe semnale de alarma din tranzactiile pe bursa produselor derivative Eurex..

Pierderile din scandalul Kerviel au facut banca vulnerabila la o posibila preluare si au constrans-o sa majoreze capitalul cu 5,5 miliarde euro pentru a-si redresa finantele.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri