Compania electrica RWE, aproape de a incheia un acord antitrust cu UE

Compania energetica germana RWE se afla in negocieri avansate cu Comisia Europeana pentru a incheia un proces antitrust legat de reteaua de aprovizionare cu gaze naturale, au declarat doua surse avizate, citate de Reuters, potrivit NewsIn.

"S-ar putea ajunge in curand la un acord", a declarat una dintre surse. "RWE cauta aprobarea Comisiei pentru a incheia acest caz". Cealalta sursa a confirmat informatia.

Un purtator de cuvant al RWE, a patra companie electrica din Europa, a declarat ca "Purtam discutii cu Comisia Europeana de acum un an". Compania a raspuns la mai multe solicitari de informatii din partea agentiei de reglrementare a competitiei din Uniunea Europeana, a precizat purtatorul de cuvant, insa nu a comentat in legatura cu aceste proceduri.

Oficialii Comisiei Europene au refuzat sa comenteze.

Cea mai mare companie electrica din lume, E.ON, a fost de acord in februarie sa vanda reteaua de distributie si o parte din generatoare, pentru a evita acuzatiile similare de monopol, ducand la separarea unui grup unit din Germania, din care faceau parte RWE, Vattenfall Europe si EnBW.

Comisia europeana de reglementare urmareste suspiciunile potrivit carora compania RWE a folosit ilegal controlul asupra conductelor de gaze naturale pentru a elimina concurenta.

Discutiile au loc la zece zile inainte de intrunirea ministrilor europeni din domeniul energiei, in care vor decide cum sa "desfaca" grupurile energetice integrate pe verticala, pentru a deschide piata pentru noi companii si a determina o scadere a preturilor la gaze naturale si electricitate.

Belgia si Germania nu sunt de acord cu obligarea companiilor energetice sa se desprinda retelele de transmisie. Cancelarul german Angela Merkel si-a sustinut punctul de vedere in ciuda acordului dintre E.ON si comisarul european pe probleme de concurenta, Neelie Kroes.

"Nu cred ca executivul european ar trebui sa se amestece in structuri care s-au format de-a lungul anilor", a declarat luni Merkel in cadrul unei conferinte de presa de la Berlin.

Este mai important pentru Uniunea Europeana sa se concentreze pe dezvoltarea cailor energetice peste granite, a mai spus aceasta.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri