Autorizatii de export de arme pentru suma cuprinsa intre 100 si 120 de milioane de euro au fost emise in primele patru luni ale anului, a spus el, la Salonul de Aparare din Plovdiv. Pietele traditionale sunt Africa de Nord, Europa si Statele Unite, a precizat el.

Exporturile militare bulgare afiseaza o tendinta in crestere in ultimii ani. In 2006 suma a fost de 173 milioane de euro, in crestere cu 5% fata de 2005, potrivit asociatiei Industriei militare. Potrivit presedintelui asociatiei, Bulgaria este in cautarea unor piete in Emirate, Kuwait, Irak, Egipt si Iordania.

Printre invitatii straini ai salonului de la Plovdiv au figurat oficiali irakieni.

Citeste si:

Bulgaria este specializata in productia de arme usoare, printre care pistoale Makarov si pusti automate Kalasnikov. Un litigiu cu Rusia privitor la licente este in continuare in suspans.

Sub regimul comunist, Bulgaria exporta arme in valoare de 700-800 milioane de dolari pe an. Sectorul productiei de arme avea atunci 115.000 angajati, fata de 20.000 in prezent. Pierderea unor piete din fostul pact de la Varsovia si din tari arabe si africane afectate de embargouri a provocat o criza in acest domeniu in anii '90. Totusi, un regim de control strict asupra vanzarii de arme, inasprit de mai multe ori, a fost instaurat de Bulgaria, sub presiunea Statelor Unite.