Una dintre cele mai mari provocari din ultimii ani pentru Exxon Mobil Corp, cea mai mare companie petroliera din lume, ar putea veni chiar din interiorul companiei, unde un grup de actionari disidenti vor propune astazi separarea functiei de presedinte de cea de director executiv, scrie Reuters, potrivit NewsIn.
Rex Tillerson detine in prezent ambele functii.

Compania a inregistrat in 2006 si 2007 doua dintre cele mai mari profituri corporative din istorie, insa un grup tot mai mare de actionari au sprijinit public propunerea, invocand ca principal motiv lipsa investitiilor Exxon in energia alternativa.

Familia Rockefeller se afla la conducerea acestui demers, cerand o schimbare in fruntea companiei al carei nume este strans legat de faimoasa lor avere.

John D. Rockefeller a fondat Standard Oil Co, precursorul companiei Exxon, in 1870, insa familia nu a fost implicata activ in activitatea grupului timp de mai multi ani.

Peter O'Neill, stra-stranepotul lui Rockefeller, a spus ca 66 dintre cei 78 de membri adulti ai familiei sustin pozitia sa.

Este neclar cate actiuni controleaza familia Rockefeller. Exxon a putut identifica 12 dintre cei 15 membri asociati cu demersul actionarilor, si a anuntat ca detin, cumulat, 332.000 din cele 5,4 miliarde actiuni ale companiei, echivalent cu 0,006% din pachetul total.

Familia a fost determinata sa actioneze de pasivitatea Exxon in ceea ce ei considera o piata emergenta importanta.

Neva Rockefeller Goodwin, o stra-stranepoata a lui John D.Rockefeller, economist in cadrul Tufts University, a cerut grupului Exxon sa revina la viziunea pe termen lung a strabunului ei.

"O parte a geniului lui D. Rockefeller a fost recunoasterea nevoii si ocaziei de trece la un combustibil mai bun, mai ieftin si mai ecologic", a spus Goodwin in aprilie.

Exxon le-a solicitat actionarilor sa nu sustina propunerea de a separa cele doua functii, sustinand ca cea mai eficienta structura de conducere a companiei este aceea in care Tillerson continua sa detina ambele functii.

In timpul mandatului lui Tillerson ca presedinte executiv, Exxon a majorat cheltuielile in proiecte de petrol si gaze, insa nu a facut investitii semnificative in energia regenerabila sau alternativa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri