Studiul Biroului de evaluare independenta (IEO) recomanda o intarire a functiilor strategice ale consiliului de administratie si crearea unui consiliu ministerial cu putere de decizie.

Documentul, care are 50 de pagini, "stabileste ca eficacitatea a fost aspectul dominant al guvernarii fondului, in timp ce reprezentativitatea si capacitatea de as-i asuma raspunderi au fost elementele mai slabe", potrivit unui comunicat al IEO, citat de AFP.

"Daca nu se face nimic, aceste slabiciuni ar putea diminua eficacitatea pe parcurs", precizeaza comunicatul IEO.

Intr-o declaratie separata, directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a luat cunostinta de aceste critici si a promis reforme.

Citeste si:

"Am in vedere sa anunt mai multe initiative privitoare la reformarea guvernarii fondului in timpul saptamanilor viitoare", a spus Dominique Strauss-Kahn.

Printre imbunatatirile recomandate de IEO se numara mai ales concentrarea rolului consiliului de administratie pe supraveghere si incurajarea strategiei, corelate cu diminuarea activitatii operationale cotidiene.

Consiliul, care ar trebui sa se intruneasca "mai putin frecvent", ar trebui mai ales sa corecteze "controlul slab exercitat asupra conducerii si supravegherea ineficienta a politicilor aplicate".

"Un nivel semnificativ de angajare al tarilor membre ale Fondului la nivel ministerial va fi necesar pentru a pune in practica reformele FMI si viitoarea guvernare, posibil prin activarea unui consiliu de ministri", au mai sugerat reprezentantii IEO, in comunicatul citat de AFP.