Preturile produselor alimentare in urmatorul deceniu "vor depasi, in medie, nivelurile din ultimii zece ani" si se vor inregistra "preturi fara precedent pentru aproape toate produsele agricole", potrivit unui raport al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE ) si Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite AFP, potrivit NewsIn.
Studiul comun al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE ) si Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) "se inscrie intr-un context marcat de ingrijorari in ceea ce priveste securitatea alimentara", in conditiile in care au avut loc revolte provocate de foamete in Africa, Asia si Caraibe, potrivit organizatiilor.

"Fata de media din perioada 1998 - 2007, proiectiile de pret pentru perioada 2008 - 2017 sugereaza o crestere cu aproximativ 20% pentru carnea de vita si de porc, cu aproximativ 30% pentru zaharul brun si cel alb si intre 40% si 60% pentru grau, porumb si laptele praf degresat".

Pentru aceeasi perioada de timp, cresterea va fi de "peste 60% pentru unt si plantele oleaginoase si de peste 80% pentru uleiurile vegetale".

Comisarul european pentru dezvoltare Louis Michel declarase recent ca "cresterea preturilor la alimentele de baza poate provoca un dezastru umanitar mondial".

"Programele alimentare actuale sunt supuse unei presiuni puternice, pentru ca exista mai putina hrana disponibila pentru persoane aflate deja la limita foametei. Alte cateva milioane, care reuseau sa se descurce, sunt acum amenintate de foame", a avertizat el in aprilie intr-o dezbatere din Parlamentul European. Comisia Europeana si-a luat angajamentul de a furniza un nou ajutor alimentar de 117,25 milioane de euro pentru a veni in ajutorul celor defavorizati, afectati de efectele dezastruoase ale cresterii preturilor la alimente. Ajutorul propus va ridica la 283,25 milioane ajutorul alimentar total promis in 2008 de Comisie.

"Era alimentelor la pret mic pe piata internationala a trecut. Preturile produselor alimentare nu vor mai reveni la nivelul de altadata", a spus Michel. "Din 2000, pretul in dolari al graului s-a triplat, cel al orezului si porumbului s-a dublat, iar inceputul anului 2008 corespunde unei noi cresteri cu 20%", a precizat el, enumerand lunga lista a tarilor in care au izbucnit in ultimele saptamani revolte ale foametei, de la Haiti la Africa.

Uniunea Europeana a luat deja masuri pentru a combate criza alimentara: regula de lasare in parloaga a terenurilor a fost abandonata, nivelul cotelor de lapte a fost ridicat, iar taxele vamale la cereale au fost suprimate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri