Un comunicat emis de compania austriaca Nabucco Gaspipeline International mentioneaza ca modificarea estimarilor reflecta in principal scumpirea accentuata a materiilor prime si a serviciilor.

Directorul managerial Reinhard Mitschek a declarat ca suma anterioara a fost estimata pe baza unui studiu de fezabilitate intocmit in 2005.

"De atunci, pretul petrolului a crescut de peste doua ori, fapt ce a determinat o scumpire a tuturor surselor primare de energie. Acelasi lucru s-a intamplazt si in cazul pretului otelului", a spus Mitschek.

Acesta a precizat ca rentabilitatea si competitivitatea proiectului nu vor fi afectate, in contextul in care preturile ridicate ale energiei subliniaza necesitatea conductei si faptul ca transportul de combustibil va fi foarte profitabil.

Conducta, ce va fi finantata in proportie de o treime de proprietari si de doua treimi de banci, este menita sa diversifice sursele de combustibil si sa reduca dependenta de gazele rusesti incepand cu 2013.

Citeste si:

Consortiul este format din companiile OMV (Austria), RWE (Germania), Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria) si Transgaz (Romania).

Mitschek a mai estimat joi ca se va lua o decizie asupra constructiei in primele luni ale anului 2009 si ca lucrarile vor incepe in 2010.

Operatorii Nabucco tintesc sa construiasca o conducta de 3,300 km, care sa transporte 31 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Proiectul necesita doua milioane tone de otel, 200.000 conducte si peste 30 de unitati de compresie.

Operatorii conductei si-au rezervat jumatate din capacitatea tronsonului.