Euro, moneda unica europeana, a fost lansata in ianuarie 1999, la scurt timp de la infiintarea BCE, pe 1 iunie 1998. Astfel, BCE si sistemul de banci centrale europene in ansamblu, care include si bancile centrale din toate statele Uniunii Europene, au primit sarcina de a mentine stabilitatea preturilor si de a asigura credibilitatea monedei unice.

In mai 1998, Consiliul European a luat decizia de infiintare a zonei euro - formata, la acea vreme, din 11 state membre - avand la baza Tratatul de la Maastricht, prin care era stabilit cadrul pentru formarea sistemului de banci centrale europene.

Unul dintre principalele merite ale Tratatului de la Maastricht este ca a prevazut politica monetara la un nivel international, care o protejeaza de orice presiuni, inclusiv ale puterii politice, asigurand independenta BCE si dreptul exclusiv al institutiei de a autoriza emisiunea de bancnote.

Principalele decizii de politica monetara ale BCE sunt luate de Consiliul de Guvernare, format din cei sase membri ai boardului executiv al institutiei si din guvernatorii bancilor centrale din zona euro.

Consiliul de Guvernare al BCE a definit stabilitatea preturilor printr-o rata anuala a inflatiei care sa nu depaseasca 2%, reper si pentru tinta de inflatie in zona euro pe termen mediu.

Citeste si:

"Timp de aproape zece ani, am reusit, in mare, sa asiguram stabilitatea preturilor, desi preturile marfurilor - pe care politica monetara nu le poatre influenta in mod direct - au crescut la nivel global", a spus presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, intr-o declaratie publicata pe pagina electronica a bancii.

Totusi, BCE se confrunta in prezent cu o accentuare puternica a inflatiei in zona euro, ce a ajuns la o rata anuala de 3,6% in mai, nivel mult peste cel tintit.

In afara celor 11 state care au adoptat euro imediat dupa lansare, pe 1 ianuarie 1999 (Austria, Belgia, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia si Spania), Grecia a fost acceptata in zona euro in 2001, Slovenia in 2007, iar Cipru si Malta in 2008.

In prezent, cele 15 state ale zonei euro au o populatie de peste 320 milioane de persoane. Slovacia a primit, recent, invitatia de a adera la zona euro si ar putea trece la moneda unica din 2009.

Danemarca si Marea Britanie au obtinut derogari speciale, prin Tratatul de la Maastricht, care spun ca aceste doua state nu au obligatia legala sa adopte moneda euro si o pot face doar daca guvernele lor decid acest lucru, fie prin vot parlamentar, fie prin referendum.