Agentia de evaluare financiara Moody\'s Investors Service a coborat ratingul acordat intregului grup Tata Motors Ltd (TML) de la \'Ba1\' la \'Ba2\' dupa anuntul finalizarii achizitiei Jaguar Land Rover, a anuntat agentia de rating, potrivit NewsIn.

Aceasta decizie completeaza revizuirea initiata in ianuarie 2008, cand Tata Motors Ltd a fost numit cumparator favorit pentru Jaguar Land Rover.

"Schimbarea ratingului reflecta provocarile semnificative pe care Tata Motors Ltd le va avea de infruntat in incercarea de a integra cu succes o companie atat de mare, care s-a dovedit profitabila doar in ultima perioada, si impactul imediat asupra profilului financiar al TML", a spus Chris Park, un analistul Moody's.

"In acelasi timp, performantele viitoare consolidate ale Tata Motors Ltd vor fi estimate in functie de abilitatea Jaguar Land Rover de a-si sustine atat profitabilitatea imbunatatita, cat si contributia pozitiva adusa companiei Tata Motors Ltd", arata agentia de evaluare financiara.

Ratingul 'Ba2' continua sa fie sustinut de pozitia puternica pe care o detine Tata Motors Ltd pe piata autovehiculelor comerciale si pe segmentele autovehiculelor de pasageri de pe piata emergenta a Indiei. Compania isi mentine o marja ridicata a castigurilor inainte de deducerea dobanzii si a impozitarii (EBIT), in medie de peste 10%, si se compara favorabil cu concurentii sai din alte state ale lumii.

Cu toate acestea, achizitia Jaguar Land Rover va expune compania la noi categorii de produse, precum si la arii geografice mai largi, zone unde Tata Motors Ltd are experienta limitata. Aceasta achizitie a fost incheiata intr-un moment in care exista o tensiune competitionala ridicata, precum si presiuni ale costurilor in urcare de pe piata interna a TML. De asemenea, exista provocari inerente din partea oricarei tranzactii importante de fuziuni si achizitii.

Aceasta preluare creste profilul de risc imediat al afacerii pentru Tata Motors Ltd.

Tata Motors Ltd, care a luat fiinta in 1945, este cel mai mare producator indian de vehicule comerciale si cel de-al doilea producator de automobile de pasageri. Produsele sale includ vehicule comerciale de tonaj mare, mediu si mic, autovehicule utilitare si autoturisme. TML este listata la bursa din Bombay, la bursa nationala a Indiei si la bursa din New York.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »



Citeste si
Moody's reconfirma ratingul de tara al Romaniei, cu perspectiva stabila