Circa 60 de camioane stranse de Organizatia transportatorilor rutieri europeni (OTRE) au invadat periferia orasului Tolouse, actiune ce a perturbat serios circulatia.

"Speram sa transmitem un semnal guvernului privitor la transportul de marfuri, cu cateva zile inainte de preluarea presedintiei UE de catre Franta", a declarat Philippe Chastrusse, purtator de cuvant al organizatiei. El a subliniat ca organizatia cere de saptamani intregi "o securizare a pretului gazolinei la 0,98 euro fara taxe, pentru ca transportatorii sa nu fie penalizati".

Membrii OTRE i-au avertizat pe prefectii din mai multe departamente franceze ca de miercuri vor incepe "actiuni sporadice pentru apararea transportului de marfuri, amenintat in Franta". Potrivit purtatorului de cuvant, cresterea pretului gazolinei a dus la cresterea cu 30% a pretului pentru transportatori.

In plus, circa 50 de fermieri au manifestat miercuri in fata prefecturii din Albi, plasand doua tractoare in fata cladirii, in timp ce ceilalti imparteau manifeste, perturband circulatia. In Auch, 80 de fermieri s-au strans in fata prefecturii de dimineata, cerand o intrevedere cu prefectul.

Citeste si:

Cateva sute de pescari au inceput sa se stranga miercuri la Bruxelles in cartierul institutiilor europene, partial blocat de fortele de politie, pentru a protesta fata de cresterea pretului gazolinei. Majoritatea se aflau in apropierea sediului Comisiei Europene si al Consiliului European, unde se intalnesc periodic ministrii din UE. Fortele de ordine au fosr desfasurate in numar mare.

"Asteptam in total 140 de autocare din Franta, Italia, Spania si Portugalia, adica 5.000-6.000 de persoane", a spus un reprezentant al pescarilor din Sete, sudul Frantei, Ange Morello. "Am venit pentru a manifesta pasnic, dar politia are aerul ca ar vrea sa intervina, deci ne temem ca situatia sa nu degenereze", a adaugat el.

"Am venit pentru a spune ca nu putem lucra, avand in vedere actualul pret al gazolinei. Suntem in greva de trei saptamani, am vrea sa lucram, dar deocamdata nu putem", a explicat el.

Asociatia europeana a organizatiilor nationale pentru societatile de pescuit s-a desolidarizat de manifestatia de la Bruxelles, temandu-se de incidente.