Incidentul nuclear din Slovenia nu creeaza probleme pentru Romania, intrucat Slovenia este departe si vantul nu bate in directia noastra, a declarat, citat de NewsIn, presedintele Comisiei Nationale pentrru controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), Anton Coroianu.

"Am fost alertati de Comisia Europeana, dar nu sunt probleme pentru Romania. Este destul de departe Slovenia si vantul nici nu bate spre noi", a precizat presedintele CNCAN.

Comisia Europeana a declansat miercuri sistemul european de alerta cu privire la riscurile radioactive, dupa un incident la centrala nucleara de la Krsko, in Slovenia, care este in curs de oprire, transmite AFP.
"Centrala a fost oprita preventiv timp de cateva ore, pentru a permite personalului sa determine cauzele defectiunii si pentru a o repara", potrivit unui comunicat al uzinei. "Nu a fost necesara a oprire de urgenta, iar defectiunea nu ar trebui sa aiba efecte asupra mediului", se arata in text.

Comisia Europeana a anuntat ca nu s-au inregistrat scurgeri radioactive in mediu, iar presedintia slovena a Uniunii Europene a anuntat ca populatia si mediul nu sunt in pericol.

Exploatata in comun de Slovenia si Croatia, centrala nucleara de la Krsko (sud-vest) produce 20% din electricitatea consumata in Slovenia si 15% din cea folosita in Croatia.

Centrala a decis sa opreasca reactorul, a carui putere fusese redusa la 22% in jurul orei 20.30, ora Romaniei. Centrala are un reactor cu apa presurizata, care functioneaza cu uraniu imbogatit.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
VIDEO Mesajul care a apărut pe strada pe care Trump ajunge la Casa Albă
Setari Cookie-uri