Peste 40 de oficiali americani au cerut Administratiei Bush sa evalueze cu atentie oferta de preluare in valoare de 18,5 miliarde de dolari pentru grupul american Unocal inaintata de compania petroliera chineza CNOOC, pentru a determina implicatiile asupra securitatii nationale. In scrisoarea inaintata, cei 41 de oficiali democrati si republicani se arata ingrijorati de perspectiva ca o firma chineza sa achizitioneze un producator american de resurse energetice, precum si de posibilitatea pe care o are grupul asiatic de a intra in posesia de cunostinte tehnologice.

Stim ca intelegeti importanta securitatii pietei americane a energiei, precum si nevoia asigurarii de resurse energetice pentru consumatorii americani, au precizat membrii Congresului in scrisoarea adresata secretarului Trezoreriei americane, John Snow. Surse din mediul de afaceri american au precizat insa ca temerile oficialilor sunt exagerate si au cerut Congresului sa nu intervina. Directorul executiv al companiei americane Exxon Mobil, Lee Raymond, a afirmat, saptamana trecuta, ca ar fi o greseala din partea Congresului sa intervina in acest caz, intrucat ar putea afecta planurile de extindere a companiilor americane. Miliardarul american Warren Buffett a spus ca preluarea este o consecinta inevitabila a deficitului comercial in relatia dintre SUA si China.

Daca vom consuma mai mult decat producem, trebuie sa fim pregatiti sa cedam o parte din tara, a adaugat omul de afaceri.

Conform unui act normativ din 1988, presedintele statului poate interzice o anumita tranzactie in cazul in care compania internationala ar putea ameninta securitatea nationala, iar legile nationale nu ofera suficienta protectie. Reprezentantii CNOOC, condu-

si de directorul financiar Yang Hua, se vor deplasa in cursul acestei saptamani la New York pentru a discuta oferta inaintata pentru Unocal.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Macovei: Independenta energetica a Romaniei, vitala pentru securitate
Setari Cookie-uri