Banca Centrala Europeana (BCE) este in stare ridicata de alerta cu privire la inflatia din zona euro, deoarece indicele preturilor de consum se va mentine la un nivel ridicat mai multa vreme decat fusese anticipat, a spus presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, citat de Reuters, potrivit NewsIn.
Dupa ce BCE a mentinut dobanda cheie la un nivel de 4% timp de 12 luni consecutiv, Trichet a spus ca autoritatile de politica monetara ale BCE sunt hotarate sa actioneze ferm, ca sa controleze asteptarile inflationiste pe termen mediu si lung.

"Riscurile la adresa stabilitatii preturilor pe termen mediu s-au accentuat si mai mult", a declarat seful institutiei , la conferinta de presa lunara, tinuta de BCE.

"Consiliul guvernatorilor monitorizeaza foarte atent toate evolutiile. Este intr-o stare accentuata de alerta", a subliniat Jean-Claude Trichet.

"Indicele armonizat al preturilor de consum va ramane ridicat pentru o perioada mai indelungata decat ne gandisem initial. Riscurile pe termen mediu se confirma de asemenea, prin cresterea accentuata a creditarii", a adaugat Trichet.

Inflatia anuala din zona euro s-a accentuat in mai pana la un nivel de 3,6% ce fusese atins si in martie.

BCE a sarbatorit a zecea sa aniversare saptamana aceasta, in contextul in care se confrunta cu posibilitatea ca inflatia medie anuala sa depaseasca nivelul de 2%, pentru al 10-lea an consecutiv.

Elementele economice fundamentale ale zonei euro sunt solide, a aratat Trichet. "Accentuam ca mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu este principalul nostru obiectiv", a spus seful BCE.

"Actionand ferm si la timp, vom impiedica producerea efectelor secundare si ne vom asigura ca riscurile la adresa stabilitatii preturilor pe termen mediu nu se vor concretiza", a spus Trichet.

"Suntem foarte hotarati sa asiguram un control ferm al asteptarilor privitoare la inflatie pe termen mediu si lung, in conformitate cu scopul de a pastra stabilitatea preturilor", a precizat Trichet.

BCE a mentinut dobanda cheie, in conformitate cu asteptarile analistilor

Banca Centrala Europeana a mentinut dobanda cheie la 4%, in conformitate cu asteptarile analistilor, in conditiile in care reprezentantii institutiei iau in considerare inrautatirea perspectivelor inflationiste si nesigurantele privitoare la cresterea economica, potrivit Reuters.

Dobanda de politica monetara din zona euro a fost mentinuta timp de 12 luni, dupa declansarea turbulentelor de pe pietele de credit, care au intrerupt o serie de decizii de inasprire a politicii monetare, care dublase costul creditului de la sfarsitul lui 2005 pana la mijlocul lui 2007.

Toti cei 82 de economisti chestionati de Reuters saptamana trecuta anticipasera ca BCE va mentine dobanda cheie in aceasta luna, desi cei mai multi dintre ei estimeaza ca institutia cu sediul la Frankfurt va cobori, totusi, dobanda cheie spre sfarsitul anului. Opinia acestora difera de cea a jucatorilor de pe pietele financiare, care mizeaza pe o majorare a dobanzii cheie a BCE cu 0,25%.

BCE se confrunta cu o accentuare a presiunilor inflationiste in cele 15 tari care fac parte din zona euro, unde preturile alimentelor si cele ale energiei au urcat inflatia anuala la 3,6% in mai, cel mai inalt nivel din istoria Bancii Centrale Europene.

BCE ar trebui sa urce dobanda cheie, iar acest lucru s-ar putea intampla la urmatoarea sedinta de politica monetara, din 3 iulie, a spus mai spus presedintele BCE, Jean-Claude Trichet.

"Consideram ca nu este exclus ca, dupa ce vom analiza atent situatia, sa urcam cu putin dobanda cheie, la urmatoarea noastra sedinta de politica monetara, pentru a garanta ca vom putea tine sub control asteptarile inflationiste", a declarat Trichet.

"Nu spun ca acest lucru este sigur. Spun ca este o posibil", a adaugat seful BCE.

Trichet a precizat ca, in prezent, opiniile membrilor consiliului guvernatorilor sunt diferite.

"Unii dintre noi au considerat ca, luand in considerare toate informatiile si analizele riscurilor, avem premisele necesare unei majorari a dobanzii cheie", a explicat Jean-Claude Trichet.

"Unii dintre noi au considerat ca este cazul sa majoram dobanda de politica monetara, dar mai tarziu, unii au decis ca nu este cazul sa facem acest lucru", a mai spus Trichet.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri