Vestile economice din ultimele zile au fost proaste. Astfel, casele se ieftinesc, increderea consumatorilor a cazut la un nivel minim pe care nu il mai atinsese de la inceputul anilor '90, iar problemele par a se extinde chiar si pe piata muncii.

Jucatorii din piete nu mizasera insa ca Bank of England va micsora dobanda cheie la sedinta de saptamana aceasta, deoarece inflatia este cu 1 punct procentual peste nivelul de 2% tintit de banca centrala a Marii Britanii, iar asteptarile sunt ca indicele preturilor de consum sa urce si mai mult, din cauza scumpirii alimentelor si energiei.

Cu toate acestea, cei mai multi analisti se asteapta ca banca centrala sa coboare dobanda cheie in cursul acestui an, din cauza incetinirii accentuate a cresterii economice si a temerilor privitoare la o cadere a pietei imobiliare.

Citeste si:

Doar doi din cei 71 de analisti chestionati de Reuters estimau ca Bank of England va modifica dobanda de politica monetara.

Bank of England a micsorat deja de trei ori dobanda de politica monetara din decembrie, pentru a proteja economia de turbulentele de pe pietele intrenationale de credit, si a indicat ca posibilitatea de a relaxa si mai mult politica monetara este redusa.

Analistii estimeaza ca Banca Centrala Europeana va mentine dobanda cheie la nivelul actual de 4%, in contextul in care autoritatile de politicia monetara din zona euro sunt ingrijorate din cauza cresterii preturilor.