Intr-un raport solicitat in urma cu trei ani de liderii statelor din cadrul Grupului celor Opt (G8), IEA a precizat ca pentru injumatatirea emisiilor de dioxid de carbon pana in 2050 este necesar ca pretul carbonului sa fie majorat la 200 dolari/tona sau chiar la 500 dolari/tona. Drepturile de emisii de carbon se tranzactioneaza in prezent in Europa cu 30 dolari/tona.

Japonia va cere Grupului celor Opt state prospere sa stabileasca obiectivul de reducere a emisiilor la jumatate pana in 2050, in cadrul intrunirii G8 ce va avea loc luna viitoare in Tokyo.

Ministrii energiei din cadrul IEA se vor reuni in acest weekend, in Japonia.

Raportul mai mentioneaza ca cererea de petrol va creste cu 70% daca guvernele continua actuala politica energetica, o majorare echivalenta cu productia Arabiei Saudite, luata de cinci ori.

"Suntem foarte departe de dezvoltarea durabila, in ciuda faptului ca problema pe termen lung este recunoscuta la nivel mondial. De fapt, cresterea nivelului emisiilor de dioxid de carbon s-a accelerat sensibil in ultimii ani", a declarat directorul executiv IEA, Nobuo Tanaka.

Citeste si:

Analistii considera ca estimarea facuta de IEA cu privire la costurile proiectului, de 45.000 miliarde, echivalent cu 1,1% din Produsul Intern Brut la nivel mondial in fiecare an de acum si pana in 2050, pare corecta.

Ministrii mediului din cadrul G8 au cerut luna trecuta liderilor sa stabileasca obiectivul de reducere la jumatate a emisiilor de gaze de sera pana in 2050.

Eforturile majore de cercetare si dezvoltare din urmatorii 15 ani vor costa intre 10 si 100 miliarde dolari/an si vor fi necesare pentru a produce tehnologii de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, precizeaza IEA, in cadrul raportului intitulat Perspectivele Tehnologiei Energetice.

Raportul mai precizeaza ca sectorul energetic va urma sa fie "decarbonizat" prin instalarea de filtre si unitati de stocare a carbonului in cadrul a 35 de centrale pe baza de carbune si 20 de centrale pe baza de gaze naturale intre 2010 si 2050, fiecare costand 1,5 miliarde dolari.

Sectorul va avea, de asemenea, nevoie de construirea a 32 de noi centrale nucleare si de instalarea a 17.500 de turbine eoliene in fiecare an.