Trichet a surprins joi investitorii, cand a anuntat ca unii membrii ai consiliului de politica monetara doresc o majorare a dobanzii, si a dat indicatii clare ca dobanda ar putea fi majorata cu un sfert de punct procentual in iulie, declaratii ce au determinat aprecierea euro cu peste 1% fata de dolar.

"In ultimele 24 de ore euro a avut o evolutie pozitiva, perspectiva randamentului facand moneda mai atractiva pentru inverstitori", a declarat un strateg valutar din cadrul ING, Chris Turner.

Afirmatiile lui Trichet au intrerupt aprecierea dolarului, care a intrat pe o panta ascendenta dupa ce presedintele bancii centrale americane Federal Reserve, Ben Bernanke, a facut comentarii referitoare la impactul deprecierii dolarului asupra inflatiei.

Analistii au spus ca dolarul ar putea fi supus unor noi presiuni, in cazul in care statisticile platilor non-agricole, ce urmeaza sa fie publicate vineri, se vor dovedi sub estimari.

Citeste si:

Moneda europeana s-a apreciat vineri cu 0,1%, la 1,5601 dolari/euro, aproape de nivelul record de 1,5617 dolari/euro, in revenire de la cotatia minima a ultimelor trei saptamani, de 1,5365 dolari/euro, inregistrata joi.

Moneda unica a avansat in raport cu yenul cu 0,3%, la un maximum al ultimelor cinci luni, de 165,70 yeni, potrivit statisticilor Reuters, in contextul in care castigurile actiunilor din regiune au incurajat tranzactiile speculative de tip carry-trade, in cadrul carora investitorii vand yeni pentru a finanta cumpararea monedelor cu un randament mai mare.

Dolarul s-a apreciat cu 0,15%, la 106,06 yeni, revenind aproape de cotatia maxima a ultimelor trei luni, de 106,44 yeni, atinsa in cursul sedintei de joi.