Piata americana a muncii a inregistrat o scadere a numarului de locuri de munca, pentru a cincea luna consecutiv, in mai, iar rata somajului a urcat pana la un nivel maxim al ultimilor trei ani si jumatate, potrivit unui raport al Departamentului american al Muncii, scrie Reuters.

Rata somajului a urcat, in mai, pana la 5,5%, cel mai inalt inregistrat din octombrie 2004, comparativ cu un nivel de 5% din aprilie. In mai, au fost reduse 49.000 de locuri de munca, in crestere fata de statisticile revizuite care au indicat ca in aprilie numarul de locuri de munca a scazut cu 28.000.

Economistii chestionati de Reuters au estimat ca, in mai, numarul locurilor de munca va scadea cu 58.000, iar in ceea ce priveste rata somajului, acestia anticipasera o accentuare doar pana la 5,1%. De la inceputul anului pana in prezent, s-au pierdut 324.000 de locuri de munca, potrivit statisticilor oficiale americane.

Numarul oamenilor care alcatuiesc forta de munca a crescut cu 577.000 in mai, o majorare semnificativa fata de 173.000, in aprilie. Oficialii americani au spus ca in perioada aprilie-iulie, de obicei se inregistreaza o crestere a numarului de oameni care cauta un loc de munca temporar, in perioada vacantei scolare.

Pierderi semnificative de locuri de munca s-au inregistrat in sectorul constructiilor, in mai, unde au fost reduse 34.000 de slujbe. In industria procesatoare, numarul de locuri de munca a scazut cu 26.000, iar in sectorul furnizarii de servicii, cu 39.000.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Coronavirus | Primul stat care a înlocuit un barista cu un robot
Setari Cookie-uri