In schimburile matinale, barilul de petrol "light sweet crude", cu livrare in iulie, s-a ieftinit cu 1,06 dolari, la 137,48 dolari pe baril, fata de nivelul de 138,54 dolari pe baril atins vineri la New York.

Pretul petrolului Brent, din Marea Nordului, cu livrare in iulie, a scazut cu 1,30 dolari, la 136,39 dolari pe baril. Vineri, pretul petrolului Brent urcase la 138,12 dolari si terminase sedinta la 137,69 dolari/baril.

Fata de scaderea dolarului, pretul titeiului a inregistrat o crestere de 10,75 dolari, fiind cea mai importanta crestere inregistrata intr-o singura sedinta de tranzactionare.

Cresterea inregistrata s-a datorat, in parte, declaratiilor vicepremierului israelian, Shaoul Mofaz, care a spus ca ia in considerare un atac asupra instalatiilor nucleare iraniene, fiind de parere ca sanctiunile internationale impotriva Iranului se dovedesc ineficiente.

Citeste si:

"Daca Iranul continua programul nuclear, vom ataca" aceasta tara, a declarat el, pentru cotidianul Yediot Aharonot, care este si ministru al transporturilor, dar care ar putea prelua si conducerea partidului Kadima, condus acum de premierul Ehud Olmert, acuzat de coruptie.

Mofaz, care si-a intensificat in ultimele saptamani declaratiile dure, a subliniat ca o asemenea operatiune nu s-ar putea efectua decat cu sustinerea Statelor Unite.

In acest context, pretul titeiului a crescut de cinci ori, din 2003.