Mai mult de o treime (40%) dintre primele 25 de centre comerciale mondiale se afla in orase din Europa, iar Londra se mentine pe primul loc in topul celor mai influente metropole, arata studiul MasterCard Worldwide, care a evaluat modul in care orasele leaga pietele si comertul in lume.
In studiul mentionat, orasele au fost analizate din mai multe puncte de vedere: mediu politic si legal, stabilitate economica, usurinta in afaceri, flux financiar, centru de afaceri, generare de cunostinte sau flux informational si atractivitate pentru locuitori. Aceste aspecte au fost cuprinse in 43 de indicatori si 74 de sub-indicatori, din care a rezultat un scor pentru fiecare oras.

Astfel, din cele 75 de orase prezente in clasament, 28 de orase se afla in Europa, care detine suprematia in raport cu alte continente.

Studiul MasterCard analizeaza anual modul in care metropolele din toata lumea indeplinesc functiile importante care leaga pietele si comertul la nivel global.

Potrivit studiului realizat pentru acest an, patru dintre primele 10 orase si 10 dintre primele 25 sunt situate in Europa. Londra ocupa primul loc, Paris se afla pe locul al saptelea, iar urmatoarele locuri sunt ocupate de Frankfurt (locul 8), Amsterdam (locul 10), Madrid (locul 11) si Copenhaga, care ocupa locul 14.

Numai sase dintre orasele est-europene sunt incluse in clasament, se mai spune in raport. Dintre acestea, Praga s-a clasat cel mai bine aflandu-se pe locul 49, Moscova ocupa locul 51, urmatoarele fiind Budapesta (locul 52), Varsovia (59), Istanbul (64) si Sankt Petersburg (67). In schimb, pietele emergente din Europa de Est au aratat o crestere mai accentuata comparativ cu Londra, care ocupa primul loc.

Potrivit studiului, Moscova a cunoscut cea mai mare imbunatatire in acest clasament si a inregistrat cea mai mare crestere, ca urmare a dezvoltarii economice si a rolului de exportator "cheie" pe care il are in Europa de Est.

"Puterea constanta a centrelor comerciale din Europa de Vest arata importanta factorilor si proceselor istorice, cum ar fi democratia si stabilitatea. Pe de alta parte, demna de remarcat este si performanta oraselor din Europa de Est, care subliniaza faptul ca sistemul global ramane dinamic, iar pietele emergente aduc schimbari in peisajul economic", a precizat directorul Centrului de Cercetare privind Globalizarea si Orasele Lumii (GaWC), de la Universitatea Loughborough din Marea Britanie, Peter J. Taylor.

Studiul a fost facut de o echipa de cercetatori din domeniul economic, sociologic si al studiilor urbane, condusa de directorul de Program in cadrul MasterCard Worldwide Centres of Commerce, Michael Goldberg.

Moscova a inregistrat cea mai buna evolutie dintre orasele din Europa

In Europa, Londra isi mentine prima pozitie fiind sustinuta de economia puternica si sigura si un mediul legal si politic prielnic pentru comertul international.

Madridul ramane un lider financiar si se claseaza intre primele cinci centre comerciale din Europa, mai ales datorita stabilitatii produsului intern brut (PIB), a functionarii pietei de obligatiuni colerate cu un nivel ridicat de trai.

Amsterdam este al patrulea oras din Europa si al zecelea la nivel mondial datorita economiei sale, care este cea mai stabila din lume, a nivelului de trai ridicat si a unui solid mediu legal si politic, potrivit studiului.

Frankfurt a coborat o pozitie in acest an, situandu-se pe locul al optulea, mai ales datorita cresterii gradului de autonomie a serviciilor financiare din Europa de Est.

In schimb, Parisul ocupa pozitia a saptea in clasament, depasind orasul german Frankfurt. Urcarea in clasament s-a datorat in special stabilitatii economice si rolului sau de centru al transportului aerian local si international.
Moscova a incegistrat cea mai buna evolutie, datorita economiei in dezvoltare si rolului ei de exportator al unor resurse "cheie" in Europa de Est, se mai arata in studiu.

Opt orase asiatice se afla in top 25

Opt orase din zona asiatica (ce include si Australia) - Tokyo, Singapore, Seul, Sydney, Hong Kong, Osaka, Taipei si Shanghai - se claseaza printre primele 25 de centre comerciale, ceea ce ar confirma, potrivit studiului, rolul dominant al Asiei in economia mondiala.

Orasul Shanghai a urcat opt locuri in clasament pana pe pozitia 25, sustinut de ritmul alert de dezvoltare, de stabilitatea sa economica, de mediul legal si politic, de un nivel de trai ridicat si de economia in crestere a Chinei.

Din America Latina, doar sapte orase se afla in clasamentul "Worldwide Centres of Commerce 2008", iar Santiago (Chile) se situeaza in topul oraselor din regiune datorita mediului de afaceri solid si stabilitatii sistemului economic si legal.

Sao Paolo (Brazilia) se situeaza printre primele 20 de orase din punct de vedere al volumului pietei financiare. Bogota (Columbia) se afla, de asemenea, printre printre primele orase din lume datorita nivelului de trai crescut.
Dubai domina, in schimb, regiunea Orientului Mijlociu, deoarece are un mediu de afaceri solid, prielnic dezvoltarii companiilor, si este cel mai important centru de transport aerian si de marfa din regiune.

New York si Chicago sunt singurele orase din America de Nord care se afla in top 10 la nivel mondial. Acestea se remarca prin piete financiare puternice si printr-un mediu de afaceri solid.

Vancouver, Toronto si Montreal sunt considerate printre cele mai atractive orase, potrivit studiului care a luat in calcul libertatea personala, climatul, modalitati de petrecere a timpului liber si alti factori legati de calitatea vietii. Los Angeles a iesit din clasamentul primelor zece orase ajungand pe locul 17 ( de la 10 in 2007), mai ales din cauza rolului pe care il are in ce priveste serviciile financiare, dar si de ridicarea oraselor europene in segmentul generarii de noi cunostinte. Los Angeles se afla pe locul al patrulea in America de Nord, dupa New York, Chicago si Toronto.

In 2007, Worldwide Centres of Commerce cuprindea doar 63 de centre financiare si comerciale, iar primele 50 au fost date publicitatii. Worldwide Centres of Commerce Index 2008 a luat in calcul inca 12 orase si a publicat un studiu mai cuprinzator.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri