"Un dolar puternic este in interesul Statelor Unite", si "in interesul economiei mondiale", a spus Bush, care a subliniat ca "economia americana a continuat sa creasca in fata unor obstacole fara precedent".

"Numerosi americani sunt ingrijorati din cauza economiei. Inteleg de ce. Pretul la benzina este mare, pretul energiei la fel", a notat Bush. "Le vom reaminti prietenilor si aliatilor nostri ca suntem cu totii prea dependenti de hidrocarburi si ca trebuie sa facem progrese in privinta tehnologiilor care ne pot ajuta sa reducem aceasta dependenta", a subliniat Bush.

Presedintele se va duce in Slovenia pentru summitul UE-SUA marti, dar si in Germania, Italia, Vatican,. Franta si Marea Britanie.

Bush a vorbit si despre Afganistan, tara pentru care spera sa obtina o mai mare sustinere din partea europenilor. "Mai sunt multe de facut in Afganistan", a spus el, multumindu-i sotiei sale, Laura, pentru vizita-surpriza de duminica de la Kabul.

Laura Bush a vazut "progrese, dar a constatat ca mai sunt multe de facut, deci se va duce impreuna cu secretarul de stat la conferinta de la Paris in numele nostru, pentru a le cere natiunilor sa contribuie la dezvoltarea Afganistanului", a explicat Bush.

Citeste si:

Presedintele rus Dmitri Medvedev, instalat in luna mai in aceasta functie in care ii succede lui Vladimir Putin, a acuzat sambata Statele Unite ca sunt la originea crizei financiare mondiale.

"Exact faptul ca rolul Statelor Unite in sistemul economic mondial nu corespunde capacitatilor lor reale a fost unul dintre principalale motive ale crizei actuale", a declarat Medevedev la un forum economic ce se desfasoara la Sankt Petersburg, oras care a gazduit vineri si summitul fostelor republici sovietice care alcatuiesc Comunitatea Statelor Independente (CSI).

Noul lider de la Kremlin a mai afirmat ca investitiile pe plan mondial inregistreaza un recul din cauza dezamagirii provocate de evolutia dolarului american.

In acelasi discurs, potrivit Reuters, Medvedev a negat ca tentativele Rusiei de a-si spori rolul in economia mondiala prin investitii majore in strainatate ar avea la baza ambitii imperialiste sau speculative. Rusia vrea sa joace un rol pe plan international pentru ca are resursele si capacitatea necesara, a declarat Medvedev.

El a spus ca institutiile internationale sunt incapabile sa faca fata provocarilor reprezentate de instabilitatea pietelor mondiale, inclusiv in ceea ce priveste cresterea preturilor la alimente si produse de baza. In opinia lui Medvedev, Natiunile Unite ar trebuie sa serveasca drept baza pentru negocieri internationale referitoare la alimente.