Pretul aurului a atins un maximum al sedintei de 908,70 dolari/uncie, cea mai mare cotatie din 28 mai, inainte de a reveni la 906,20-907,20 dolari/uncie, in urcare fata de cotatia de 896,80-898,20 dolari/uncie inregistrata aproape de inchiderea sedintei de vineri din New York, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Traderii metalului pretios monitorizeaza indeaproape miscarile din piata externa, fiind prudenti dupa fluctuatiile inregistrate saptamana trecuta.

"Raportul euro/dolar va ramane principalul element al tranzactionarii", a declarat analistul din cadrul MKS Finance, Frederic Panizzutti. "Pietele raman mai prudente dupa tranzactionarea destul de volatila inregistrata saptamana trecuta".

"Daca dolarul nu va continua sa se deprecieze, am putea vedea o retragere sub nivelul de 900 dolari/uncie", a adaugat acesta.

Platina a inregistrat, de asemenea, castiguri, atingand cel mai inalt nivel din aproape doua saptamani, urmand ascensiunea aurului si pe fondul ingrijorarilor legate de productia principalului furnizor, Africa de Sud.

Citeste si:

Investitorii se indreapta catre metalele pretioase pe fondul temerilor ca dolarul ar putea continua sa se deprecieze dupa statisticile slabe publicate saptamana trecuta in Statele Unite, sustin analistii.

"In mare parte, ieftinirea marfurilor a fost bazata pe ideea ca dolarul a atins cel mai scazut nivel, insa brusc au aparut si alte date slabe", a spus un analist din cadrul Numis Securities, Simon Toyne.

"Statisticile slabe sustin pretul aurului, pentru ca intrevad o depreciere a dolarului", a explicat acesta.

Dolarul a extins, luni, pierderile in fata euro in, dupa ce se depreciase simtitor vineri, urmand datelor ce indicau ca rata somajului din Statele Unite a urcat la 5,5%, in mai, reducand sperantele unei majorari a dobanzii de politica monetara in Statele Unite.