Pretul petrolului la nivel global a crescut cu circa 40 dolari de la inceputul acestui an si se va mentine la un nivel ridicat, osciland intre 104 dolari/baril si 108 dolari/baril in urmatorii trei pana la cinci ani, a declarat economistul sef al Bancii Mondiale.
Pretul "aurului negru" a crescut cu mai mult de 16 dolari/baril, peste 13%, in numai doua zile, joi si vineri, din cauza deprecierii dolarului si a tensiunii in crestere dintre Israel si Iran, potrivit NewsIn.

"Pretul (petrolului) va ramane la un nivel inalt pentru o perioada. Estimarea Bancii Mondiale pe termen mediu este ca pretul se va mentine intre 104 dolari si 108 dolari pe baril," a spus economistul sef al Bancii Mondiale, Justin Lin.
Membrii Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) declarasera ca nu exista motive pentru majorarea productiei de petrol ca urmare a cresterii preturilor.

"Consider ca ele (tarile membre OPEC) sunt avantajate de nivelul ridicat al pretului la petrol", a precizat Lin si a adaugat ca este imposibil sa intuiasca evolutia viitoare a pretului "aurului negru", in conditiile in care unii analisti sugereaza ca piata are in vedere niveluri de 150 dolari sau chiar 200 dolari pe baril, ca urmare a cresterii cererii si a diminuarii vanzarilor, care duc la o criza energetica globala.

Ministrul nigerian al petrolului, Odein Ajumogobia, a spus, luni, ca OPEC nu poate influenta volatilitatea preturilor pe piata petrolului la nivel mondial, iar o intalnire de urgenta nu ar face altceva decat sa starneasca speculatii si sa agraveze, astfel, problema.

Presedintele comisiei Bancii Mondiale pentru dezvoltare, Michael Spence, - laureat al premiului Nobel - a atras atentia asupra "balcanizarii" energiei, care impreuna cu scumpirea alimentelor si criza creditelor la nivel mondial atrage o recesiune economica globala.

"Ceea ce trebuie sa evitam este goana dupa securitatea energetica si balcanizarea pietelor energetice," a explicat Spence, adaugand ca un raspuns multi-national la criza energetica ar trebui sa aiba in vizor pretul petrolului la nivel global.

Spence si Lin s-au adresat jurnalistilor la conferinta anuala a Bancii Mondiale asupra dezvoltarii economiei, care a avut loc, pentru prima oara, in Africa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri