Comisia Europeana a spus miercuri ca tarile europene "pot si trebuie sa ia masuri punctuale pentru a-i sustine pe cei mai defavorizati", in conditiile cresterii pretului petrolului, asigurandu-se insa sa nu intarzie adaptarea la o economie mai putin dependenta de petrol, relateaza AFP, citat de NewsIn.
"Comisia este de parere ca statele membre pot si trebuie sa ia masuri punctuale pentru a-i sustine pe cei mai defavorizati, pe cei mai afectati de situatie", a spus purtatorul de cuvant Johannes Laitenberger, dupa o dezbatere de orientare pe aceasta tema intre cei 27 comisari.

"Comisia este foarte sensibila fata de ceea ce se intampa cam peste tot in Europa", prin miscarile de greva ale pescarilor si transportatorilor rutieri, a mai spus purtatorul de cuvant, si vrea sa aduca "un raspuns cinstit, durabil". El nu a definit ce intelege CE prin "cei mai defavorizati", dar a spus ca este vorba "de exemplu de casele care nu mai pot plati unele dintre produse sau facturile la energie".

In ceea ce priveste sectoarele cele mai afectate, el a citat "pescuitul, agricultura, transportul, industria chimica si cea de masini".

Insa aceste masuri trebuie "sa mearga in sensul de a-i sprijini cu adevarat pe cei care au o problema, inscriindu-se aceste masuri in strategia pe termen mai lung" ce consta in reducerea dependentei Europei de hidrocarburi si combaterea incalzirii climatice, a subliniat purtatorul de cuvant.

"Este foarte important ca astfel de masuri sa fie concentrate pe cei care au cu adevarat probleme, fara sa se intarzie adaptarea la noua situatie" creata de dependenta de hidrocarburi si de incalzirea climatica, a spus el.

"Problema este sa se gaseasca amestectul bun de masuri, care sa accelereze schimbarile structurale necesare fara sa lase pe cineva la o parte, dandu-le oamenilor mijloacele de a trai bine in noua situatie. Obiectivul nu este mentinerea unei situatii despre care stim ca pe viitor nu va fi buna", a explicat acesta.

Concluziile Comisiei, care vor fi redactate oficial in urmatoarele zile, "vor fi prezentate apoi liderilor din UE la summitul european din 19-20 iunie de la Bruxelles, unde tema centrala va fi reactia fata de cresterea pretului petrolului".

CE va prezenta, tot saptamana viitoare, alte idei "pe termen lung, mediu si scurt": printre ele, lansarea unei "analize privitoare la functionarea pietei petrolului", propuneri pentru sporirea transparentei stocurilor petroliere, dar si o dezbatere pe tema controversata din cadrul UE a "posibilei folosiri a incitarilor de ordin fiscal, mai ales TVA redus, pentru incurajarea eficientei energetice".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri