Valoarea fuziunilor si achizitiilor realizate pe plan global a crescut cu 31 la suta in prima jumatate a anului, managerii reluandu-si increderea in climatul economic, iar fondurile de investitii incheind tranzactii record, potrivit unui studiu prezentat de firma de cercetare Dealogic, relateaza Mediafax.

Valoarea totala a tranzactiilor realizate in primele sase luni ale anului s-a situat la 1.285 miliarde de dolari, fata de 979,6 miliarde de dolari in aceeasi perioada a anului trecut. Aceasta activitate intensa in domeniul fuziunilor si achizitiilor a ajutat banca de investitii Morgan Stanley sa detroneze Goldman Sachs de pe prima pozitie a clasamentului companiilor care au intermediat tranzactiile cu cel mai mare volum. Morgan Stanley a oferit servicii de consultanta pentru achizitii in valoare de 365 miliarde de dolari in primul semestru al anului, din care 188 de miliarde de dolari au fost inregistrate in intervalul ianuarie - martie. Printre cele mai importante tranzactii la care a participat banca americana de investitii se numara achizitionarea de catre grupul financiar Mitsubishi Tokyo a companiei UFJ Holdings Inc., pentru suma de 41 miliarde de dolari. Efectul de domino a fost cel mai evident in Europa, unde oferta respinsa a bancii italiene San Paolo-IMI pentru cea franco-belgiana Dexia a determinat un val de consolidari in sectorul bancar. La inceputul lunii iunie, banca italiana Unicredito a incheiat un acord pentru preluarea rivalului sau german HVB Group, pentru circa 24,2 miliarde de dolari.

De asemenea, banca italiana Banca Popolare di Lodi se lupta cu ABN Amro pentru a achizitiona Banca Antonveneta, in cadrul unei tranzactii evaluate la 9,3 miliarde de dolari. A doua mare institutie de credit din Spania, BBVA, a lansat la randul sau o oferta de 8,16 miliarde de dolari pentru Banca Nazionale del Lavoro din Italia. Volumul fuziunilor si achizitiilor din Europa a fost, in lunile ianuarie - iunie, de 439 miliarde de dolari, in crestere cu 39 de procente comparativ cu intervalul similar din 2004. O alta tranzactie care a contribuit la aceasta valoare a fost preluarea de catre Pernod Ricard a producatorului britanic de bauturi alcoolice Allied Domecq, in valoare de 13,86 miliarde de dolari. In Statele Unite, nivelul tranzactiilor incheiate in prima jumatate a anului a crescut cu 23 de procente, ajungand la 540 miliarde de dolari. Fondurile de investitii cu capital de risc au continuat sa fie forta dominanta in domeniul fuziunilor si achizitiilor, lor revenindu-le mai multe tranzactii in valoare de miliarde de dolari.

Una dintre cele mai importante achizitii de acest fel este cea a firmei americane de tehnologie SunGuard Data Systems, preluata de un consortiu format din sapte fonduri, pentru 11,3 miliarde de dolari. Pe plan global, fondurile de investitii au incheiat in primul semestru al anului tranzactii de 191 miliarde de dolari, fata de 117 miliarde de dolari cu un an in urma. Aceasta valoare este echivalenta cu 15 la suta din totalul inregistrat.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri