Rafinariile, dispuse sa plateasca peste pretul pietei, pentru petrol de calitate superioara

Companiile de rafinare a petrolului sunt pregatite sa ofere direct producatorilor 5-6 dolari peste pretul oficial al pietei, aflat deja la un nivel record, pentru a fi aprovizionate cu petrol de buna calitate, mai usor de prelucrat, potrivit Financial Times.

In contextul in care principala disputa se duce intre cei ce atribuie scumpirea petrolului speculatiilor si cei ce considera ca problema este slaba aprovizionare a pietei, anuntul pare sa dea dreptate celor din urma.

"Potrivit brokerilor, rafinariile platesc pentru a se asigura ca sunt aprovizionate cu petrol de buna calitate", sustine articolul publicat de cotidianul britanic.

Petrolul de asemenea calitate, extrem de usor, este extras in principal din Nigeria, o regiune afectata de atacurile zilnice ale rebelilor din Delta Nigerului, zona cea mai bogata in resurse petroliere.

Petrolul nigerian de tipul "Bonny Light" costa, de exemplu, cu 4 dolari peste pretul pietei, in timp ce acum un an diferenta era de numai 2,5 dolari, potrivit Financial Times.

Pe de alta parte, producatorii au majorat bonificatiile oferite pentru tipurile de petrol greu. Bonificatiile pentru petrolul greu iranian vor creste intr-un an cu 7 dolari, la 13,05 dolari.

Aceasta diferenta foarte importanta dintre pretul petrolului greu si al celui usor in piata fizica "explica reticenta Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a majora productia, stiind ca mare parte a capacitatii excedentare a grupului, rezerva la care se poate recurge imediat, este formata din petrol de calitate mediocra", arata Financial Times.

Situatia s-ar putea schimba, odata cu inceperea productiei in cadrul câmpului saudit Khursaniyah, bogat in hidrocarburi de foarte buna calitate.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri