In contextul in care principala disputa se duce intre cei ce atribuie scumpirea petrolului speculatiilor si cei ce considera ca problema este slaba aprovizionare a pietei, anuntul pare sa dea dreptate celor din urma.

"Potrivit brokerilor, rafinariile platesc pentru a se asigura ca sunt aprovizionate cu petrol de buna calitate", sustine articolul publicat de cotidianul britanic.

Petrolul de asemenea calitate, extrem de usor, este extras in principal din Nigeria, o regiune afectata de atacurile zilnice ale rebelilor din Delta Nigerului, zona cea mai bogata in resurse petroliere.

Petrolul nigerian de tipul "Bonny Light" costa, de exemplu, cu 4 dolari peste pretul pietei, in timp ce acum un an diferenta era de numai 2,5 dolari, potrivit Financial Times.

Citeste si:

Pe de alta parte, producatorii au majorat bonificatiile oferite pentru tipurile de petrol greu. Bonificatiile pentru petrolul greu iranian vor creste intr-un an cu 7 dolari, la 13,05 dolari.

Aceasta diferenta foarte importanta dintre pretul petrolului greu si al celui usor in piata fizica "explica reticenta Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a majora productia, stiind ca mare parte a capacitatii excedentare a grupului, rezerva la care se poate recurge imediat, este formata din petrol de calitate mediocra", arata Financial Times.

Situatia s-ar putea schimba, odata cu inceperea productiei in cadrul câmpului saudit Khursaniyah, bogat in hidrocarburi de foarte buna calitate.