Ulterior, cotatia unui baril de petrol tranzactionat la New York a coborat pana la 138,60 dolari, nivel ce marcheaza totusi o scumpire cu 3,74 dolari, raportat la cotatia de la inchiderea sedintei de tranzactionare de vinerea trecuta de pe piata New York Mercantile Exchange (Nymex), scrie AFP, citat de NewsIn.

Piata new-yorkeza a inregistrat luni scumpiri cu mai mult de 4 dolari ale unui baril de petrol si s-a apropiat pana la distanta de cativa centi de pragul psihologic de 140 dolari/baril.

Stirea i-a surprins pe analisti, care mizau anterior pe o scadere a preturilor, in contextul in care Arabia Saudita, primul exportator de titei din lume, isi va majora in curand productia de petrol.

Citeste si:

Potrivit primelor explicatii ale analistilor, investitorii s-au speriat din cauza opririi productiei de la platformele grupului petrolier norvegian StatoilHydro ASA din Marea Nordului.

StatoilHydro ASA a anuntat luni ca este obligata sa opreasca mai multe platforme de la zacamintele de la Oseberg, in Marea Nordului, ca urmare a unui incendiu declansat duminica.