Pretul petrolului scade la 134,47 dolari/baril

Pretul petrolului a scazut ieri la bursele electronice din Asia, din cauza incertitudinilor asupra anuntului facut anterior de Arabia Saudita, referitor la marirea productiei de petrol.

In schimburile matinale, pretul petrolului "light sweet crude", cu livrare in iulie, a scazut cu 14 centi, la 134,47 dolari/baril.

Cotatia petrolului Brent, din Marea Nordului, cu livrare in iulie, a scazut cu 11 centi, la 134,60 dolari/baril.

Cotatia petrolului atinsese un nivel record, luni, ajungand la 139,89 dolari/baril, dupa ce Norvegia inregistrase o intrerupere a productiei si dolarul se depreciase.

Secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, a declarat ca Arabia Saudita va mari productia de petrol cu 200,000 de barili pe zi, in iulie, in urma cererii ridicate. Declaratia a fost facuta duminica, in cursul unei vizite in regatul saudit.

Arabia Saudita este cel mai mare exportator de petrol din lume. Confruntandu-se cu tot mai multe proteste fata de pretul ridicat al petrolului, tarile producatoare si consumatoare se vor intalni pe 22 iunie, la Jeddah, capitala economica a Arabiei Saudite, pentru a discuta cauzele acestei cresteri record.

Arabia Saudita este singurul stat din cadrul Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) cu capacitatea de a majora rapid si semnificativ productia.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri