Slav Slavov, presedintele Consiliului Mondial al Energiei pentru Europa si Asia Centrala, a declarat ca proiectul rusesc South Stream este mai promitator decat Nabucco si ca acesta din urma poate fi compromis, informeaza NewsIn.
“Tot vorbim de Nabucco din 2002, dar nici pana azi nu s-a realizat. Proiectul South Stream este mai promitator decat Nabucco. South Stream este mai competitiv, exista investitii in spatele sau. Nu vad cum va evolua Nabucco, nu vad care sunt sansele ca acest proiect sa se realizeze. Este inca la nivel de promisiune. Cu cat este intarziat mai mult, cu atat exista sanse ca el sa fie compromis”, a declarat presedintele Consiliului Mondial al Energiei pentru Europa si Asia Centrala in cadrul Forumului Energetic “FOREN” de la Constanta.

Pe de alta parte, Nabucco traverseaza o mare parte din teritoriul Turciei, astfel ca Nabucco depinde de seriozitatea acestei tari. In opinia lui Slavov, cu cat traversezi mai multe granite, cu atat se ridica mai multe probleme.

Slav Slavov a mai spus ca "nu avem cu ce sa umplem conducta de gaz Nabucco" si considera Azerbaidjan un furnizor demn de incredere, dar care nu are suficient gaz pentru Nabucco.

“Azerbaidjan este considerat un furnizor demn de incredere. Dar statul azer si-a asumat participarea in trei mari proiecte in care sa contribuie cu circa 68 milioane metri cubi gaze naturale, insa nu poate asigura aceasta cantitate de gaze, nu are suficient gaz”, a explicat presedintele Consiliului Mondial al Energiei pentru Europa si Asia Centrala.

O alta problema ar fi ca nu exista incredere politica in Iran, un alt posibil furnizor, considera Slavov.

Din aceste motive, oficialul Consiliului Mondial al Energiei considera ca Nabucco poate fi compromis.

Consortiul care va participa la constructia gazoductului Nabucco este format din companiile OMV (Austria), RWE (Germania), Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria) si Transgaz (Romania). Este estimat ca se va lua o decizie asupra constructiei in primele luni ale anului 2009 si ca lucrarile vor incepe in 2010. Operatorii Nabucco tintesc sa construiasca o conducta de 3.300 km, care sa transporte 31 miliarde metri cubi de gaze naturale. Proiectul necesita doua milioane tone de otel, 200.000 conducte si peste 30 de unitati de compresie. La ultima intalnire a consortiului, a fost anuntat ca investitiile prevazute initial s-au dublat la 7,9 miliarde de euro.

De cealalta parte, proiectul ruso-italian South Stream este sustinut de Grecia, Serbia, Ungaria si Bulgaria, aceste ultime doua tari fiind prezente si in Nabucco. Conducta va porni din Rusia si va trece pe sub Marea Neagra pentru a ajunge in Bulgaria. De acolo, South Stream se va diviza in doua ramuri, una spre Italia si Grecia, cealalta spre Austria si Ungaria.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri