Dupa intalnirea de urgenta a Consiliului de Administratie de la sfarsitul saptamanii trecute, directorii l-au numit pe Robert Willumstad in pozitia de CEO al AIG, cel mai mare asigurator din lume , inlocuindu-l pe Martin Sullivan.
Sullivan a venit la conducere in 2005 dupa ce Maurice "Hank" Greenberg , CEO-ul de atunci, a fost fortat sa demisioneze din cauza unor acuzatii de frauda in contabilitate.

Willumstad, care a fost si sef al departamentului pentru clientii de business din cadrul Citigrup inainte de a deven directorul AIG in 2006, a fost caracterizat de revista Fortune 500 ca fiind unul dintre cei mai duri CEO americani. Decizia plecarii a fost luata de catre conducerea companiei fiind de mult timp analizata, dupa ce AIG a pierdut miliarde de dolari dupa investitii in ipoteci riscante. “Eu si conducerea am semnalat faptul ca rezultatele din ultimele doua trimestre sunt inacceptabile, dar suntem increzatori in viitorul AIG”, a declarat Willumstad.

“Suntem nevoiti sa ne reorganizam cat mai repede posibil si sa garantam pozitia noastra pentru succesul din viitor”, a adaugat acesta. Plecarea lui Sullivan vine dupa ce compania a inregistrat pierderi de miliarde de dolari datorita investitiilor ipotecare si din cauza Comisiei de Tranzactii si Actiuni, care ancheteaza compania. Principalii actionari AIG au fost indignati de conducerea lui Sullivan, si acesta a fost pus in probe de consiliul de administratie in ultimele luni. Plecarea lui Sullivan vine la o luna dupa ce Villumstad a declarat, la intalnirea anuala AIG din mai, ca managementul a sustinut mult discutata sa conducere.

Analistii au reactionat pozitiv in fata alegerii lui Willumstad, dar au ramas rezervati in privinta perspectivelor companiei. Multi dintre analistii de pe Wall Street sunt de parere ca se asteptau la aceasta miscare si sustin ca in perioada mandatului lui Sullivan din ultimii trei ani, pretul actiunilor AIG au scazut.

De altfel, si increderea investitorilor a scazut. Schimbarea este un semnal dat de criza finaciara. Totusi, analistii sustin ca Sullivan nu este responsabil pentru multe dintre probleme, care au fost lasate “mostenire” de predecesorul sau Greenberg. In timp ce multi discuta daca problemele ce au afectat AIG in ultimii ani cand intr-o mare masura rezultatele slabe au fost semnalate inaintea venirii lui Sullivan la conducere, este lesne de inteles faptul ca proasta sa conducere a aplificat aceste probleme”, au adaugat analistii de la Goldman Sachs.

AIG a raportat luna trecuta cea mai mare pierdere trimestriala de pana acum dupa deprecierea mai multor active pe fondul crizei creditelor, precizand ca va strange 12,5 miliarde dolari pentru a-si consolida bilantul. “Rezultatele slabe au marcat al doilea trimestru consecutiv de pierderi pentru AIG.

In timpul primei conferintei de presa in calitate de seg la AIG, Willumstad a declarat ca planurile sale de lucru se vor concretiza “intr-o strategie completa si corectarea operationala pentru afacerile AIG si performantele sale”. El a adaugat ca revizuirea va include o importanta concentrare asupra capitalului alocat si o examinare a controalelor financiare si a management-ului de risc a companiei. “Va asigur ca tinem cont de orice problema, si nu vor fi niciun fel de sacrificii”, a declarat Willumstad, adaugand ca o prioritate esentiala este de a recruta un director financiar.

George Miles, care se afla in fruntea directorilor companiei, a spus ca Willumstad nu a fost un intermediar al functiei. Totodata, Willumstad a declarat ca problemele de pe piata creditelor continua sa creeze schimbari importante in diferite arii de afaceri ale AIG. ”Din nefericire, aceasta perioada nu s-a incheiat”, mai spune acesta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri