Cererea interna redusa, o piatra de moara pentru o regiune dependenta de exporturi
Increderea mediului de afaceri din cele 12 tari din zona euro (grupul de state membre UE care au adoptat euro ca moneda nationala) a scazut, in mod neasteptat, pana la cel mai redus nivel din ultimele sapte luni, in conditiile in care aprecierea monedei unice a afectat grav situatia exportatorilor si a adus somajul la cel mai inalt nivel din ultimii cinci ani, transmite Bloomberg.

Potrivit unui sondaj realizat de Comisia Europeana, care a chestionat 25.000 de directori din mediul de afaceri, indicele de incredere in economia zonei euro a scazut de la -4 la -5. Indicele de incredere a consumatorilor a ramas neschimbat la -13 puncte, pentru a cincea luna consecutiv. Economistii estimeaza, insa, ca ambii indici vor creste.
"Europa traverseaza o etapa de redresare moderata", a declarat Klaus Schruefer, economist in cadrul societatii SEB AG, din Frankfurt. Acesta estimeaza o crestere a indicelui de incredere a mediului de afaceri, pana la -3 puncte.

Aprecierea euro pana la recordul de 1,3666 dolari pe unitate, de luna trecuta, si previziunile de scadere a activitatii economice la nivel global au alimentat temerile ca redresarea bazata pe exporturi s-ar putea incetini inainte ca noi locuri de munca sa fie create sau ca volumul cheltuielilor consumatorilor sa creasca din nou.

Cresterea economica din zona euro ramane, in continuare, in urma celei din Statele Unite si Asia, in conditiile in care rata somajului de 8,9 la suta genereaza o scadere a cheltuielilor consumatorilor.
"Zona euro beneficiaza de redresarea economiei globale, foarte putine vesti bune venind din partea sectorului intern", a afirmat James Nixon, economist in cadrul societatii Barclays Capital din Londra si fost angajat al Bancii Centrale Europene (BCE).

Dupa ce a atins cel mai inalt nivel consemnat de la introducerea sa, in 1999, euro a pierdut aproape cinci procente. Ieri, moneda europeana se tranzactiona, la Frankfurt, la 1,2998 dolari pe unitate.

Aprecierea euro - contraproductiva

Prezent la Forumul Economic Mondial, de la Davos (Evetia), Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, a afirmat ca aprecierea monedei europene fata de dolar este "contraproductiva" pentru cresterea economica din zona euro. Oficialul a mai spus ca, anul acesta, cresterea economica globala s-ar putea incetini la patru procente. Fondul Monetar International (FMI) estimeaza ca, in 2004, economia mondiala a avansat cu cinci la suta.

Economia americana, cea mai mare din lume, a avansat, anul trecut, cu 4,4 la suta, acesta fiind cel mai alert ritm din 1999 si pana in prezent. Performanta economiei SUA este de peste doua ori mai buna decat cea din Europa, unde cresterea economica estimata de BCE este de doar 1,8 la suta.
Economia din Germania, cea mai mare din Europa, a crescut anul trecut cu 1,7 la suta - acesta fiind cel mai sustinut ritm din ultimii patru ani - in conditiile in care cresterea exporturilor a determinat companiile sa investeasca mai mult.

In timp ce cheltuielile consumatorilor au ramas la un nivel modest (pentru al treilea an consecutiv) increderea printre "cumparatori" a crescut, in ianuarie, pana la cel mai inalt nivel din ultimele opt luni. "Ce-a fost mai rau a trecut", a declarat Hans-Joachim Koerber, director executiv al companiei germane Metro AG, prezent si el la forumul din Elvetia. Orice redresare a situatiei consumului intern va fi lenta, piata muncii aratand putine semne de redresare.

BCE ingheata dobanda de referinta

In aceste conditii, BCE va mentine, probabil, dobanda de referinta la acelasi nivel de doi la suta, la urmatoarea reuniune de joi, in conditiile in care scaderea inflatiei va sustine redresarea economica. Otmar Issing, economistul-sef al BCE, a declarat, saptamana trecuta, ca rata inflatiei ar putea scadea sub doi la suta, in acest an.

Acesta este si obiectivul BCE, obiectiv ratat in ultimele noua luni. Investitorii se asteapta ca BCE sa mentina dobanda de referinta la acelasi nivel, pana la sfarsitul primei jumatati a anului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri