Pretul petrolului creste dupa ce Arabia Saudita confirma marirea productiei

Pretul petrolului a urcat usor, vineri, la bursele electronice din Asia, dupa ce China a anuntat ca va creste pretul petrolului si Arabia Saudita a confirmat cresterea productiei de petrol, arata AFP.

In schimburile matinale, pretul petrolului "light sweet crude", cu livrare in iulie, a crescut cu 12 centi, la 132,05 dolari/baril.

Cotatia petrolului Brent, din Marea Nordului, cu livrare in august, a crescut cu 9 centi, la 132,09 dolari/baril.

China a anuntat, joi, ca va creste pretul petrolului, al benzinei si al electricitatii, incepand de vineri.
Deasemenea, Arabia Saudita, cel mai mare exportator de petrol din lume, a anuntat oficial joi ca isi mareste productia de petrol cu 200.000 de barili pe zi, printr-un comunicat publicat pe pagina de internet a ambasadei sale de la Londra, citat de AFP.

Arabia Saudita este singurul stat din cadrul Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) cu capacitatea de a majora rapid si semnificativ productia.

Arabia Saudita a majorat in aceasta luna productia cu 300.000 barili/zi, pentru a face fata cererii, in special din partea Statelor Unite.

Ultima data cand regatul saudit a produs peste 9,5 milioane barili/zi a fost in noiembrie 2005, potrivit sondajelor lunare ale Reuters.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri