Analistii considera ca este putin probabil ca Federal Reserve (Fed), banca centrala americana, sa majoreze miercuri dobanda cheie, dupa sedinta de politica monetara, in ciuda cresterii temerilor privind inflatia.

Mai multe declaratii ale unor oficiali ai Fed au sugerat ca actualul ciclu de decizii de relaxare a politicii monetare, inceput in toamna trecuta, dupa declansarea crizei creditelor cu grad mare de risc, a ajuns la final si ca urmatoarea hotarare a comitetului de politica monetara al Federal Reserve ar putea fi una de crestere a dobanzii cheie.

Un economist de la banca franceza de investitii Natixis, Evariste Lefeuvre, considera ca "o majorare a dobanzii de politica monetara inca de miercuri ar fi prematura si catastrofica", arata AFP, citat de NewsIn.

Opinii asemanatoare au si doi analisti de la compania Global Insight, Brian Bethune si Nigel Gault, care afirma ca "riscurile de incetinire a cresterii economice se mentin in continuare, fara nicio indoiala".
Punctul de vedere al analistilor este similar cu cel al Fondului Monetar International (FMI), care publicase vineri un raport anual despre Statele Unite.

"Reglajele politicii monetare sustin deja revigorarea economica, iar o abordare bazata pe gestiunea riscurilor cere mentinera cresterii in parametri sustenabili", potrivit raportului FMI.

Banca centrala americana va analiza, in reuniunea de doua zile a comitetului sau de politica monetara (FOMC), nivelul dobanzii sale cheie, care este in prezent de 2%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
BCE vrea credite mai ieftine si cere optiuni pentru relaxare monetara