Euro a beneficiat de estimarile potrivit carora Banca Centrala Europeana (BCE) va majora dobanda de politica monetara la 4,25%, dupa ce statisticile oficiale au aratat ca inflatia a atins in iunie un record de 4%.

Presiunile inflationiste au fost accentuate de pretul petrolului, care a depasit 143 dolari/baril.

"Observam inca efectul intrunirii Federal Reserve de saptamana trecuta, in urma careia esecul de a semnala mai decisiv intentia de a majora dobanzile a exercitat presiuni asupra dolarului ", a declarat un strateg valutar din cadrul Standard Chartered, Robert Minikin.

Citeste si:

Euro s-a apreciat la un maximum al ultimelor trei saptamani fata de moneda americana, la 1,5836 dolari, analistii considerand ca depasirea rezistentei pragului de 1,5850 dolari ar putea duce la o apreciere a monedei europene cu mult peste recordul de 1,6020 dolari atins in aprilie.

Dolarul a atins un minimum al ultimelor trei saptamani fata de yen, la 105,00 yeni, un minimum al ultimelor doua luni in fata francului elvetian, de 1,0131 franci si cel mai mic nivel al ultimei luni in fata unui cos al principalelor sase valute, de 72,041 puncte.