Cavalerul din Madara, reprezentat infigand o lance intr-un leu si fiind urmat de un caine, este o sculptura de circa 60 de metri, realizata intr-o faleza in apropiere de orasul Sumen, in estul tarii. Monumentul, atribuit razboinicilor nomazi, dateaza din secolul al VII-lea si figureaza in patrimoniul mondial UNESCO din 1979.

Imaginea figureaza deja pe moneda bulgara, leva.

Cavalerul din Madara s-a impus intr-un vot final duminica, in fata altor patru simboluri: alfabetul chirilic, folosit pentru transcrierea limbii bulgare si care a devenit al treilea alfabet oficial al UE dupa aderarea Bulgariei, in 2007; trandafirul de Damasc, din care bulgarii extrag uleiul; manastirea din Rila, un alt monument protejat de UNESCO, si fortareata tarilor din fosta capitala Veliko Tarnovo.

Citeste si:

In octombrie, Banca Centrala bulgara a obtinut dreptul de a transcrie numele monedei europene ca "evro", dupa modul in care numele ei se pronunta in Bulgaria.

Banca Centrala si-a anuntat intentia de a adera la zona euro in 2010, insa inflatia galopanta va intarzia trecerea la moneda unica pana in 2013-2014.