Diminuarea ofertei de petrol va surveni "tocmai cand cresterea economica ar trebui sa se accelereze din nou", au indicat reprezentantii AIE, agentia pentru energie a Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), intr-un raport cu privire la perspectivele pe termen mediu, prezentat la Madrid, la al XIX-lea Congres mondial al petrolului.

Pretul unui baril de petrol, care a urcat vertiginos in ultimele luni, a depasit luni pragul istoric de 143 dolari, inainte de a scadea usor.

AIE arata ca in urmatoarele 18 luni ar putea exista posibilitatea crearii unei "mici rezerve", ca urmare a incetinirii cresterii economice de pe pietele internationale si inceperii productiei la multe proiecte petroliere.

Citeste si:

Apoi, cu incepere din 2010, "rata de crestere anuala va scadea considerabil de la 1,5 milioane de barili pe zi pana acum la mai putin de 1 milion de barili pe zi", potrivit agentiei internationale.

Efectul va fi micsorarea capacitatii excedentare de productie a Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), adica rezerva de productie ce poate fi mobilizata imediat pentru a contracara o criza majora, explica AFP, "pana la niveluri minime in 2013", potrivit AIE.

Agentia a revizuit in scadere si estimarile sale privitoare la oferta de petrol din afara statelor membre ale OPEC, comparativ cu raportul sau de acum un an.