Stagflatia, o combinatie intre crestere economica redusa si inflatie accentuata, este un risc evident pentru economia Uniunii Europene, a declarat comisarul european pentru afaceri monetare, Joaquin Almunia, informeaza Reuters, citat de NewsIn.
Intrebat daca stagflatia este o amenintare, Almunia a declarat pentru cotidianul spaniol La Vanguardia: "Este un risc evident, insa il putem evita prin politicile potrivite".

Almunia a mai spus ca oamenii trebuie sa invete din crizele petroliere ale anilor '70, cand masurile guvernamentale au fost inadecvate si milioane de oameni si-au pierdut locurile de munca.

"Ar trebui sa invatam din acele greseli si sa dam prioritate totala luptei impotriva inflatiei", mai scrie cotidianul.

Principalul factor ce sustine inflatia, scumpirea petrolului, nu ar trebui sa fie pus pe seama speculatiilor, a spus Almunia.

"Principalul motiv este presiunea foarte mare asupra cererii mondiale, pe fondul cresterii foarte rapide a economiilor asiatice, corelata cu lipsa de investitii in sectorul energetic si cu recoltele slabe".

"O parte semnificativa a cresterii este structurala. Pana cand se vor schimba aceste conditii, vom fi nevoiti sa facem fata situatiei in care preturile continua sa creasca la un nivel foarte ridicat", a adaugat Almunia.

Inflatia zonei euro a atins un record de 4,0% in iunie, sustinuta de scumpirea alimentelor si a combustibililor, intensificand asteptarile ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa majoreze dobanda de politica monetara la 4,25% in cadrul intrunirii de astazi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri