Intrebat daca stagflatia este o amenintare, Almunia a declarat pentru cotidianul spaniol La Vanguardia: "Este un risc evident, insa il putem evita prin politicile potrivite".

Almunia a mai spus ca oamenii trebuie sa invete din crizele petroliere ale anilor '70, cand masurile guvernamentale au fost inadecvate si milioane de oameni si-au pierdut locurile de munca.

"Ar trebui sa invatam din acele greseli si sa dam prioritate totala luptei impotriva inflatiei", mai scrie cotidianul.

Principalul factor ce sustine inflatia, scumpirea petrolului, nu ar trebui sa fie pus pe seama speculatiilor, a spus Almunia.

Citeste si:

"Principalul motiv este presiunea foarte mare asupra cererii mondiale, pe fondul cresterii foarte rapide a economiilor asiatice, corelata cu lipsa de investitii in sectorul energetic si cu recoltele slabe".

"O parte semnificativa a cresterii este structurala. Pana cand se vor schimba aceste conditii, vom fi nevoiti sa facem fata situatiei in care preturile continua sa creasca la un nivel foarte ridicat", a adaugat Almunia.

Inflatia zonei euro a atins un record de 4,0% in iunie, sustinuta de scumpirea alimentelor si a combustibililor, intensificand asteptarile ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa majoreze dobanda de politica monetara la 4,25% in cadrul intrunirii de astazi.