Patriciu si Tiriac, in topul Forbes al celor mai bogati oameni din Europa de Est

Omul de afaceri Dinu Patriciu, in varsta de 57 de ani, a intrat pentru prima data in topul celor mai bogati 16 oameni din Europa de Est, intocmit de revista Forbes, direct pe locul 10, cu o avere estimata la 2,5 miliarde de dolari, plasandu-se inaintea lui Ion Tiriac, care ocupa pozitia 14, cu 1,2 miliarde dolari.

Patriciu este inclus in acest top in urma vanzarii participatiei majoritare la grupul Rompetrol, evaluat la 3,6 miliarde de dolari, catre compania KazMunaiGas din Kazahstan.

Pentru al treilea an consecutiv, clasamentul este condus de Petr Kellner, in varsta de 44 de ani, din Cehia, cu o avere de 9,3 miliarde de dolari. Kellner este proprietarul companiei de investitii PPF Investments.

Kellner a investit masiv in domeniul bancar si cel al asigurarilor, iar in 2007 compania sa, Ceska pojistovna, cel mai mare asigurator din tara, a format o companie mixta cu compania italiana Generali.

Majoritatea miliardari est-europeni din clasament, respectiv sapte, provin din Ucraina, iar alti sase din Polonia.

Omul de afaceri Rinat Ahmetov, cel mai bogat om de afaceri din Ucraina, ocupa locul al doilea in clasamentul intocmit de Forbes, cu o avere de 7,3 miliarde de dolari, urmat de conationalul sau, magnatul ucrainean al otelului Victor Pinchuk, cu o avere estimata la cinci miliarde de dolari,

Acestia sunt urmati de ucraineanul Kostiantin Zevago, cu o avere evaluata la 3,4 miliarde de dolari, obtinuta si ca urmare a listarii la bursa din Londra a companiei miniere Ferrexpo.

Cel mai bogat om de afaceri din Polonia, Leszek Czarnecki, cu 2,6 miliarde de dolari, si-a construit averea prin investitii in sectorul bancar, al asigurarilor si cel imobiliar.

Anul trecut, cel mai bogat polonez era Michal Solowow, care avea o avere de 2,3 miliarde de dolari. In 2008, Michal Solowow are o avere estimata la 1,9 miliarde de dolari. Polonezul are investitii in domenii diverse precum ceramica, constructii si industria chimica.

Tiriac a fost primul roman care a aparut in 2007 in clasamentul miliardarilor din intreaga lume alcatuit de revista Forbes, ocupand locul 840 dintr-un total de 946 de persoane luate in calcul.

Milionarii Estului - in imagini.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Top 18 miliardari din Europa. Vezi cine reprezinta Romania
Setari Cookie-uri