Moneda unica, osciland aproape de nivelul de 1,59 dolari, se va apropia de recordul atins in luna aprilie, de 1,6018 dolari, daca evenimentele vor favoriza aprecierea acesteia.

Pietele estimeaza ca BCE va majora dobanda de referinta la 4,25%, dupa ce membrii consiliului de politica monetara si-au indicat intentiile, punand in atentie conferinta de presa post-decizionala.

Orice indiciu al unei inaspriri a politicii monetare dupa luna iulie, ar putea sustine o apreciere chiar mai puternica a euro, in contrast cu politica monetara a bancii centrale americane, Federal Reserve, care pare prinsa intre intensificarea presiunilor exercitate de preturi si incetinirea ritmului economic.

Citeste si:

Ingrijorarile inflationiste vor domina, probabil, discursul BCE, in contextul in care pretul petrolului se apropie rapid de 145 dolari/baril.

"Riscurile de depreciere a dolarului vin atat din partea BCE, in functie de cat de agresiv va fi discursul de inasprire a politicii monetare, si nu cred ca isi vor permite sa atenueze discursul, avand in vedere ca inflatia a ajuns la 4%, cat si din partea statisticilor pietei muncii americane, care nu vor fi nici ele linistitoare", a declarat un strateg valutar din cadrul Societe Generale, Phyllis Papadavid.

Joi, euro s-a apreciat la 1,5891 dolari, potrivit datelor Reuters, inainte de a reveni si a se stabiliza la 1,5874 dolari. Dolarul s-a apreciat in fata yenului cu 0,1%, la 105,99 yeni.