Moralul investitorilor din zona euro a scazut la un minimum al ultimilor trei ani

Moralul investitorilor din zona euro a scazut neasteptat in luna iulie, pana la cel mai mic nivel din iunie 2005, in contextul in care pretul record la petrol, un euro puternic si majorarea dobanzii de referinta au afectat increderea din piete, arata luni rezultatele unui sondaj.

Indicele grupului Sentix, al increderii investitorilor din zona euro, calculat pe baza unui sondaj efectuat in randul a peste 2.800 de investitori europeni, a scazut saptamana trecuta la -9,3 puncte, fata de +5,2 puncte in iunie. Economistii estimau ca indicele va scadea la +2,5 puncte, potrivit unui sondaj Reuters, citat de NewsIn.

Scaderea inregistrata in iulie a fost cea mai accentuata din istoria indicelui.

"Pretul ridicat al petrolului, aprecierea monedei europene, majorarea dobanzii de politica monetara si pietele bursiere slabe afecteaza grav investitorii, astfel ca stabilizarea economica prevazuta pentru al treilea si al patrulea trimestru din 2008 este amanata considerabil", a anuntat Sentix intr-un comunicat.

Cel mai recent sondaj Sentix a fost efectuat intre 3 iulie, ziua in care Banca Centrala Europeana (BCE) a majorat dobanda de referinta cu 0,25 puncte procentuale, la 4,25%, si 5 iulie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri