Pretul petrolului ar putea scadea brusc daca factorii financiari nu ar mai influenta aceasta piata, a declarat Christof Ruehl, economistului sef al BP (British Petroleum), citat de NewsIn.

Pretul petrolului s-a dublat fata de anul trecut, din cauza tensiunilor geopolitice existente din Iran pana in Nigeria si a asteptarilor legate de faptul ca rezervele mondiale nu vor face fata cresterii accentuate din ultimii ani.

Alti factori fundamentali ce nu tin de piata petrolului, cum ar fi deprecierea dolarului american fata de alte valute, au determinat investitorii sa foloseasca petrolul si alte marfuri drept mijloace de protectie impotriva inflatiei si a unei eventuale scaderi si mai abrupte a dolarului.

"Daca investitorii de pe pietele financiare se retrag, petrolul s-ar putea deprecia brusc", a declarat Ruehl, refuzand sa dea o prognoza pentru intervalul urmator.

Acesta a adaugat ca factorii financiari nu au declansat ci accelerat fluctuatia pretului petrolului. De asemenea, Ruehl atentioneaza ca stocurile de petrol pot influenta pretul combustibilului, din moment ce pe piata au intrat foarte putine rezerve noi.

Tony Hayward, directorul executiv al BP, a declarat in iunie ca instabilitatea pretului petrolului era data de o insuficienta alimentare a pietelor si de nivelul ridicat al taxelor din tarile producatoare.

Pretul petrolului "light sweet crude", tranzactionat in America, era de 136 dolari/baril, joi, in scadere cu 10 dolari fata de nivelul atins acum o saptamana. Deprecierea vine pe fondul unui dolar mai puternic, care a redus apetitul investitorilor pentru marfuri.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
5 companii de urmarit pe bursa post-Brexit