"Continuam sa facem progrese in stabilirea practicilor si pricipiilor general acceptate", a anuntat grupul.

Eforturile grupului de lucru al celor 26 de state membre ale FMI sunt facute in incercarea de a reduce temerilor tarilor Occidentale ca investitiile fondurilor suverane ar fi motivate politic.

Transparenta investitiilor fondurilor suverane variaza semnificativ de la o tara la alta, unele fonduri, precum Autoritatea pentru Investitii din Abu Dhabi si Singapore Investment Corp refuzand chiar sa dezvaluie valoarea activelor gestionate.

Citeste si:

Un studiu realizat luna trecuta de consultanta Monitor Group arata ca ingrijorarile crescande la nivel de securitate nationala, cu privire la investitiile strategice apartinand fondurilor suverane de investitii, par sa fie amplificate peste masura.

Studiul arata ca majoritate a fondurilor suverane isi concentreaza investitiile asupra dezvoltarii economice a tarii gazda sau aliate, si nu achizitioneaza active strategice sau economice importante, pentru a promova interesele politice ale unui stat.

Raportul realizat de Monitor Group vine dupa ce mai multe state si-au exprimat imgrijorarea cu privire la puterea crescanda a fondurilor suverane de investitii.