"Am purtat o discutie despre participarea noastra la constructia unei conducte din Libia pana in Europa", a declarat Miller, vorbind de la telefonul sefului Companiei Nationale Petroliere din Libia, Shokri Ghanem, dupa o serie de negocieri ce au avut loc miercuri.

In constructia conductei submarine ar putea fi implicata si compania energetica italiana Eni, potrivit presei, scrie Reuters.

Monopolul rus de export de gaze naturale si Eni au incheiat un parteneriat strategic in 2006, care permite schimburile de active de energie, inclusiv cele pe care le detine Eni in Libia. Cele doua companii anuntasera anterior ca tranzactia dintre ele include si constructia de conducte.

Citeste si:

Libia exporta aproape 8 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an prin conducta Greenstream, pana in sudul Siciliei.

Conducta este detinuta in proportie de 50% de Eni si de Compania Nationala Petroliera din Libia.
Miller nu a dat detalii cu privire la volumele de gaze naturale ce vor fi transportate si nici cu privire la data cand va fi construita conducta.

Atat Ghanem, cat si Gazprom, care furnizeaza Europei un sfert din necesarul de gaze naturale, au cazut de acord la negocieri ca Libia va vinde Rusiei o parte din gazele sale naturale si din petrolul sau.