Iranul a descoperit un nou camp petrolifer, cu rezerve estimate de 233 milioane de barili de petrol exploatabil, a spus ministrul iranian al petrolului, Gholamhossein Nozari.

Zacamintele, care contin rezerve de 1,1 miliarde de barili de titei, sunt amplasate in provincia Khuzestan din sud-vestul bogat in petrol al tarii, la nord de localitatea Andimeshk, scrie Reuters, citat de NewsIn.

Iranul, al doilea producator din Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), isi estima rezervele de petrol, in urma cu doua luni, la 136 miliarde de barili. Iranul este un mare producator de titei cu un continut crescut de sulf, care se vinde mai ieftin decat alte tipuri de petrol. In iunie, Nozari declarase ca Iranul descoperise un camp petrolier cu rezerve estimate de 750 milioane de barili de petrol in sud-vestul tarii, la Jofeir.

Seful companiei petroliere de stat din Iran, Seikfollah Jashnsaz, declara in mai ca Iranul nu se asteapta sa faca descoperiri petroliere importante, dar ca intentioneaza sa majoreze productia prin exploatarea unor zacaminte mai mici si majorarea veniturilor de la cele unde se extrage deja titei.

Seikfollah Jashnsaz a spus ca Iranul vrea sa isi majoreze productia de titei pana la 4,3 milioane de barili pe zi pana in martie 2009, de la 4,2 milioane barili pe zi in prezent.

Iranul a obtinut castiguri semnificative din scumpirea petrolului din ultimii ani. Castigurile sale s-au cifrat la aproape 60 miliarde dolari in anul iranian 2006-2007, iar oficialii estimeaza ca acesta va avansa anul acesta. Cu toate acestea, analistii spun ca industria petroliera din Iran are nevoie de investitii straine semnificative pentru majorarea productiei, dar companiile occidentale, mai ales, sunt prudente cu privire la investitiile facute in Iran, dupa ce Natiunile Unite au impus sanctiuni Teheranului din cauza programului sau nuclear.

Inainte de Revolutia Islamica din 1979 si de razboiul cu Irakul vecin, intre 1980 si 1988, Iranul producea aproape 6 milioane de barili de petrol pe zi, potrivit declaratiilor unor oficiali.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si