Gazprom, cea mai mare companie de gaze naturale din lume, ia in considerare posibilitatea de a intra pe piata vanzarilor cu amanuntul din Marea Britanie si va semna un memorandum de cooperare in sectorul petrolier si al gazelor naturale cu Ministerul Petrolului din Iran.

Gazprom are deja o divizie de vanzari cu ridicata care furnizeaza gaze naturale companiilor, dar purtatorul de cuvant al Gazprom Marea Britanie, Philip Dewhurst, a spus ca reprezentantii firmei se gandesc la posibilitatea de a oferi gaze naturale si consumatorilor casnici, potrivit Reuters, citat de NewsIn.

"Analizam aceasta posibilitate si facem un studiu de fezabilitate interna", a spus Dewhurst.

Gazprom este un exportator traditional catre marile companii de utilitati din Europa, dar in prezent vrea sa controleze intregul lant, de la productie, pana la distributia catre consumatorul casnic. Politicienii europeni se tem ca Gazprom ar putea folosi controlul conductelor europene si al retelelor de distributie pentru a face jocurile Kremlinului.

Oficialii Gazprom neaga criticile si spun ca amenintarile anterioare de a taia furnizarea de gaze naturale catre o serie de tari vecine, cum ar fi Ucraina, au fost determinate de motive de afaceri, nu de dispute politice.

Gazprom va semna in curand un memorandum de cooperare in sectorul petrolier si al gazelor naturale cu Ministerul Petrolului din Iran, potrivit declaratiilor unui oficial iranian din minister, citat de RIA Novosti.

"Colaborarea dintre Iran si Rusia este una extinsa in toate domeniile, si mai ales in sectorul energetic", a spus oficialul iranian, Hossein Noghrehkar Shirazi. "Ne asteptam ca in viitor colaborarea noastra sa devina si mai extinsa", a adaugat Shirazi.

Reprezentantul Ministerului Petrolului al Iranului a precizat ca semnarea memorandumului de cooperare va fi precedata de o serie de discutii.

Iranul este al patrulea stat din lume din punctul de vedere al rezervelor de petrol detinute, dupa Arabia Saudita, Irak si Kuweit si, totodata, al patrulea producator de titei, dupa Arabia Saudita, Statele Unite ale Americii si Rusia.
Rezervele de gaze naturale ale Iranului depasesc 28.000 miliarde de metri cubi, mai scrie RIA Novosti.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
UE vede in Iran solutia la reducerea dependentei de gazele din Rusia