Gazprom, cea mai mare companie de gaze naturale din lume, ia in considerare posibilitatea de a intra pe piata vanzarilor cu amanuntul din Marea Britanie, a declarat, duminica, un purtator de cuvant al subsidiarei din Marea Britanie a firmei rusesti, controlata de stat, scrie Reuters.

Gazprom are deja o divizie de vanzari cu ridicata care furnizeaza gaze naturale companiilor, dar purtatorul de cuvant al Gazprom Marea Britanie, Philip Dewhurst, a spus ca reprezentantii firmei se gandesc la posibilitatea de a oferi gaze naturale si consumatorilor casnici.

"Analizam aceasta posibilitate si facem un studiu de fezabilitate interna", a spus Dewhurst.

Gazprom este un exportator traditional catre marile companii de utilitati din Europa, dar in prezent vrea sa controleze intregul lant, de la productie, pana la distributia catre consumatorul casnic.

Politicienii europeni se tem ca Gazprom ar putea folosi controlul conductelor europene si al retelelor de distributie pentru a face jocurile Kremlinului, scrie Reuters.

Oficialii Gazprom neaga criticile si spun ca amenintarile anterioare de a taia furnizarea de gaze naturale catre o serie de tari vecine, cum ar fi Ucraina, au fost determinate de motive de afaceri, nu de dispute politice.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Moment istoric: Rusia sparge monopolul Gazprom