InBev, producatorul marcilor Stella Artois si Beck's, a acceptat sa plateasca 70 de dolari/actiune pentru titlurile Anheuser. Intelegerea, care este foarte probabil sa fie aprobata de autoritatile antitrust, este cea de-a treia ca marime din industria berii si a treia, cea mai mare preluare a unei companii americane de catre o companie straina.

Se estimeaza ca vanzarile nete anuale ale companiei nou formate vor ajunge la 36,4 miliarde de dolari, dupa furnizarea a aproximativ un sfert din volumul total de bere, la nivel mondial.

Noua companie se va numi Anheuser-Busch InBev iar directorul executiv al InBev, Carlos Brito, va ocupa aceeasi pozitie in cadrul noii companii.

Industria globala a berii traverseaza o perioada de consolidare. Astfel, Scottish & Newcastle au hotarat sa scindeze operatiunile iar SABMiller Plc si Molson Coors BrewingCo au decis sa-si uneasca activitatile din America.

“Este o intelegere in care ambele companii au de castigat, deoarece fiecare a obtinut ceea ce a dorit”, conform presedintelui firmei de consultanta Bevmark, Tom Pirko.

Citeste si:

InBev a marit oferta initiala, care era de 65 de dolari/actiune. Reprezentantii companiei Anheuser-Busch se aratasera nemultumiti de oferta initiala de preluare, de 46,3 miliarde de dolari, primita din partea InBev, precum si de incercarile acesteia de a inlocui consiliul director al producatorului american.

Presa a aratat anterior ca un acord ar putea fi semnat, in conditiile in care InBev a crescut valoarea ofertei sale de la 65 de dolari/actiune, la 70 dolari/ actiune.

InBev este prezenta in Romania si detine pozitia a treia in industria berii, cu o cota de piata de 23,2% la finalul anului 2007, conform datelor de retail audit MEMRB Romania.

InBev Romania produce marcile Stella Artois, Beck’s, Bergenbier, Lowenbrau si Noroc si importa specialitatile belgiene Leffe si Hoegaarden.